Problem otyłości i nadwagi dotyczy coraz to większej ilości osób na całym świecie. Na szczęście wraz z nim wzrasta również świadomość tego problemu i chęć przeciwdziałaniu mu przez osoby otyłe. Najlepszymi sposobami są regularny trening i zbilansowana dieta. Dodatkowo można sobie pomóc poprzez stosowanie naturalnych składników, które mają pozytywny wpływ na proces odchudzania, jak np. pokrzywa indyjska. Jakie posiada ona właściwości? Jakie inne składniki skutecznie wesprą proces odchudzania?
Naturalne składniki odchudzające
Poniżej przedstawione zostały naturalne składniki, które w skuteczny sposób wspierają proces odchudzania:
- Pokrzywa indyjska – jest rośliną, która od pokoleń znajduje zastosowanie w medycynie ajurwedyjskiej. Swoje niezwykłe właściwości zawdzięcza substancji czynnej jaką jest forskolina. Medycyna Dalekiego Wschodu stosowała pokrzywę indyjską przy dolegliwościach sercowo-naczyniowych, otyłości, chorobach układu oddechowego (astma), problemach ze strony układu pokarmowego, łuszczycy, jaskrze i nadciśnieniu tętniczym. Liście tej rośliny w krajach afrykańskich wykorzystywane są jako środek moczopędny, a także stosowany w celu wywołania menstruacji u kobiet. Pokrzywa indyjska zalecana jest w szczególności osobą aktywnym fizycznie, ponieważ przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej.
- Aloes – pomimo, iż najczęściej stosowany jest w celu oczyszczenia z toksyn, posiada on dość istotne znaczenie również w redukcji tkanki tłuszczowej. Regularne picie soku z aloesu przyczynia się do usprawnienia pracy układu trawiennego.
- Czerwona herbata Pu Erh – wiele herbat cechuje się działaniem odchudzającym, jednak to herbata czerwona i zielona najbardziej cechują się tymi właściwościami. Czerwona herbata znacząco przyspiesza spalanie kalorii oraz pozytywnie oddziałuje na pracę wątroby. Regularne jej stosowanie może przyczynić się również do oczyszczenia organizmu z toksyn.
- Brzoza – jest drzewem doskonale znanym dzięki swoim właściwością moczopędnym. To właśnie w taki sposób wspomaga ona proces odchudzania.
- Karczoch – sporządzanie naparów na bazie liści z karczocha (mogą one być zmiażdżone lub rozgotowane) pozytywnie wpływa na odchudzanie.
- Morszczyn pęcherzykowaty – jest to dość trudno dostępna w naszym kraju roślina morska. Morszczyn zawiera wysokie stężenie soli mineralnych (takich jak brom, potas, wapń, magnez i żelazo) oraz jodu. To właśnie dzięki wysokiej zawartości jodu roślina ta wspiera pracę tarczycy, tym samym wspomagając odchudzanie.
- Chili – pieprz Cayenne znany jako chili, jest źródłem kapsaicyny, która nadaje potrawą niepowtarzalnego, pikantnego smaku. Wspomaga ona spalanie kalorii, redukuje tłuszcze organiczne oraz obniża ogólną zawartość tłuszczu we krwi.