W drugim roku życia dziecko odkrywa swoje możliwości, jest coraz bardziej samodzielne podczas spożywania posiłków. Większość pokarmów została już wprowadzona, maluch zna smaki i ma już swoje ulubione, jednak posiłki mleczne nadal odgrywają ważną rolę.
Dzieci dwuletnie zazwyczaj przyjmują już stałe pokarmy, potrafią dobrze gryźć. Nadal lubią jednak ssać pierś lub smoczek. Najbardziej, kiedy są zmęczone czy podirytowane. Dwulatki zazwyczaj nie są karmione piersią, chociaż są wyjątki. Zalecenia żywieniowe dla takiego dziecka są takie same jak dla zdrowego, dorosłego człowieka z małymi modyfikacjami. Oto kilka z nich:
- W ciągu dnia dziecko powinno przyjmować od 4 do 5 posiłków, w tym przynajmniej jeden na ciepło.
- W głównym posiłku powinno się znaleźć źródło pełnowartościowego białka np. ryba, mięso wędlina, jajko.
- Do diety powinny być już włączone produkty pełnoziarniste takie jak kasze, ryże, płatki naturalne, pieczywo.
- Każdego dnia dziecko powinno spożywać produkty mleczne lub jego przetwory (dorośli raz w tygodniu)
- Surowe warzywa powinny pojawiać się do 3 razy w posiłkach w ciągu dnia, a owoce raz.
- Ograniczyć do minimum słodycze i produkty typu Fast- food. Najlepiej przygotowywać raz w tygodniu jakieś domowe ciasto czy ciasteczka.
- Zrezygnować ze smażenia na rzecz gotowania, pieczenia i duszenia.
- Ograniczyć sól i żywność przetworzoną
- Do picia podawać wodę i niesłodzone herbatki.
Kasza manna i inne przysmaki
Oczywiście z dzieckiem jest dużo trudniej niż z dorosłym, gdyż oprócz tego, że jedzenie powinno być zdrowe, musi jeszcze być ciekawe i smaczne. Dzieciaki najlepiej tolerują śniadania, których podstawą jest mleko lub jego przetwory. Dobrym pomysłem na pierwszy posiłek będzie np. kasza manna z owocami, placuszki owsiane z jogurtem i owocami, czy kanapka z twarożkiem i pomidorem. Kasza manna z malinami lub sokiem to wspomnienie z dzieciństwa, które kocha chyba każdy. Na drugie śniadanie można pokusić się o zrobienie koktajlu warzywno-owocowego z dowolnych składników np. z marchewki, selera, jabłka, pomarańczy. Wybieramy owoce, które dziecko lubi i przemycamy składniki tak, aby było smacznie i różnorodnie. Na obiad można zaserwować gołąbki, pulpety, spaghetti z warzywami i kurczakiem, czy tradycyjnie grillowany kurczak, ziemniaki i surówka. Na podwieczorek można podać kisiel, budyń lub pieczone jabłko z jogurtem i żurawiną, a na kolacje kanapki z wędliną i warzywami lub naleśniki. I oto mamy zdrowy jadłospis dwulatka.