Szałwia hiszpańska, a raczej jej nasiona, które nazywane są nasionami chia, słyną z wielu właściwości zdrowotnych oraz odżywczych. Produkt wzbogacony w wiele rozmaitych witamin oraz minerałów, zyskuje coraz większą popularność. Chia zaliczane są do żywności funkcjonalnej, która ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie oraz organizm.
Nasiona chia – skąd pochodzą i co je wyróżnia?
Nasiona chia, czyli nasiona z szałwii hiszpańskiej, która chodzi z Meksyku i Gwatemali. Według wielu ludzi, nasiona szałwii hiszpańskiej to niekwestionowany ”superfood”, którego grono fanów ciągle się powiększa. Produkt zawiera cenne składniki odżywcze oraz właściwości zdrowotne, co oznacza, że są świetnym uzupełnieniem naszej diety. Nasiona chia swoją sławę mogą zawdzięczać Aztekom. Właściwości, w które bogaty jest produkt, zachwyciły ich plemiona i był on trzecią, najważniejszą uprawą. Stało się tak, ponieważ nasiona chia zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, wapń, żelazo i wyżej już wspomniane witaminy oraz minerały. Wyróżnia je także wysoka zawartość białka, która zapobiega rozwojowi wielu chorób, m.in. nowotworów.
Właściwości zdrowotne
Wydobywane z szałwii hiszpańskiej nasiona korzystnie wpływają na stan naszego zdrowia. Zawdzięczać im można wspomaganie układu trawiennego i utrzymywanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Dlatego też warto spożywać je regularnie, ponieważ ich właściwości pozytywnie wpływają na działanie naszego organizmu. Oto kilka z nich:
- przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka rozwoju nowotworów
- zapobiegają wielu chorobom cywilizacyjnym m.in. cukrzyca
- pozytywnie wpływają na pracę układu krążenia
- przyczyniają się do obniżenia cholesterolu LDL
- pozostawiają uczucie sytości
- podwyższają stężenie cholesterolu HDL
- odpowiadają za prawidłową pracę serca
- pomagają regulować ciśnienie krwi
- zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu
- wzmacniają kości oraz zęby
- poprawiają pamięć
Nasiona chia – wartości odżywcze
Popularne nasiona posiadają wiele wartości odżywczych, witamin oraz minerałów. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, co powinno zachęcić nas do ich regularnego spożywania. Wzbogacone są m.in. w:
- Witaminy: witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina A oraz witamina E
- Minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk
- Kwasy tłuszczowe: nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone i tłuszcze trans
Zastosowanie nasion szałwii hiszpańskiej
Smak, którym dysponują nasiona chia jest delikatny oraz lekko orzechowy, co sprawia, że pasuje do większości posiłków oraz deserów. Nasiona wykorzystywane są w kuchni jako dodatek do sałatek lub potraw, a także deserów, puddingów czy wypieków. Dodawane także do płatków śniadaniowych, owsianek lub musli, urozmaicają ich smak. Produkt może być także wykorzystywany jako naturalny zagęszczasz, np. do zup.
Warto jednak zaznaczyć, że nie powinno przesadzać się z ilością używania nasion chia. Ich maksymalna dzienna dawka to 15 gramów. Nadmierne spożywanie produktu może utrudnić wchłanianie się innych składników odżywczych.