Przepisy kulinarne Placuszki twarogowe Redakcja 23 października 2020 2 minut czytania 0 0 placuszki twarogowe Skocz do przepisu Drukuj przepis Placuszki twarogowe Pyszne i delikatne placuszki z twarogu. Idealne na przekąskę z dodatkiem dżemu, nutelli czy cukru pudru. Wykonane z podstawoych składników, które znajdziemy w każdym domu. Drukuj przepis Przypnij pinezkę Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 15 min Rodzaj dania Przekąska Porcja 2 Sprzęt Mikser Składniki 1 kostka twarogu tłusty/półtłusty 3 szt jajka 1 1/2 łyżki cukru z wanilią może być cukier wanilinowy 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej może być żytnia 1/2 łyżki olejku waniliowego (można pominąć) Przygotowanie krok po kroku Żółtka dodać do miski, białka odstawić na bok. Do żółtek dodać kostkę twarogu, cukier z wanilią, oraz cukier puder. Dokładnie za pomocą widelca rozgnieść i wymieszać składniki. Można użyć miksera do połączenia składników. Białko ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Ubite białka dodajemy do miski z pozostałymi składnikami, delikatnie mieszając aż do połączenia składników. Tą czynność wykonujemy łyżką. Rozgrzewamy suchą patelnię, następnie za pomocą łyżki nakładamy przygotowaną masę, nadając kształt placka. Uwagi Placuszki smażymy na małym ogniu, najlepiej na patelni do naleśników. Patelnie można za pomocą pędzelka posmarować delikatnie olejem.