Powrót
Pstrag teczowy z piekarnika

Pstrąg tęczowy z piekarnika

Kruchy, delikatny i szybki w przygotowaniu pstrąg, jest idealnym rozwiązaniem dla osób mających mało czasu na przygotowanie obiadu.
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 40 min
Rodzaj dania Danie główne
Porcja 2 osoby

Składniki
  

  • 1 op Pstrąg tęczowy polecam z lidla
  • 1 szt koperek
  • 1 szt cytryna
  • 1 op masło
  • sól ja stosuję himalajską
  • pieprz polecam świeżo mielony
  • majeranek
  • czosnek granulowany

Przygotowanie krok po kroku
 

  • Rybę dokładnie umyj, osusz, a następnie delikatnie ponacinaj skórę po obu stronach.
  • Z obu stron przypraw rybę solą, pieprzem, majerankiem, i odrobinką czosnku.
  • Ułóż rybę na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, następnie dopraw wewnętrzną część ryby według uznania, a także do środka włóż zielony koperek, plasterki cytryny, oraz łyżkę masła.
  • Górę ryby delikatnie możesz posmarować masłem lub olejem.

Uwagi

Piekarnik ustaw na 180 stopni. Rybę piecz około 40-50 minut. Przed podaniem, skrop delikatnie również górę sokiem z cytryny.
Na blaszkę lub do naczynia, można również położyć ziemniaki, oraz inne warzywa. W przypadku ziemniaków, nalezy pokroić je na mniejsze kawałki, aby szybciej były miękkie. Oczywiście ziemniaki również doprawiamy do smaku.