Przepis na delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Porcje odmierzamy za pomocą kubeczka. Do tego przepisu nie potrzebujemy wagi, ani miksera.
- 1 szt jogurt naturalny (mały)
- 3 kubeczki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 kubeczki cukru (u mnie trzcinowy)
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 3 szt jajka
- 1 kubek oleju
- cukier puder (do posypania gotowego ciasta)
- Przygotuj 2 miski.
- Do pierwszej dodaj jogurt, następnie umyj kubeczek i odmierz pozostałe składniki, czyli:
- jajka
- olej
- Wymieszaj za pomocą łyżki.
- W drugiej misce umieść:
- przesiana mąkę
- cukier
- cukier z wanilii
- Wymieszaj.
- Do pierwszej miski dodaj wymieszane suche składniki z drugiej miski. Wymieszaj delikatnie łyżką. NIE MIESZAMY MIKSEREM
- Na dno foremki połóż papier do pieczenia, brzegi posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Następnie umieść w tak przygotowanej foremce ciasto.
- Piekarnik 170-190 stopni
- Czas pieczenia ok 40 minut ( do suchego patyczka)
- Pamiętaj, wszystkie składniki odmierzane są za pomocą kubeczka po jogurcie.
- Upieczone, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.