Przepisy kulinarne Pstrąg tęczowy z piekarnika Redakcja Opublikowano 6 października 2020 2 min czytania 0 469 Pstrag teczowy z piekarnika Pstrąg tęczowy z piekarnika Kruchy, delikatny i szybki w przygotowaniu pstrąg, jest idealnym rozwiązaniem dla osób mających mało czasu na przygotowanie obiadu. 1 op Pstrąg tęczowy (polecam z lidla) 1 szt koperek 1 szt cytryna 1 op masło sól (ja stosuję himalajską) pieprz (polecam świeżo mielony) majeranek czosnek granulowany Rybę dokładnie umyj, osusz, a następnie delikatnie ponacinaj skórę po obu stronach. Z obu stron przypraw rybę solą, pieprzem, majerankiem, i odrobinką czosnku. Ułóż rybę na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, następnie dopraw wewnętrzną część ryby według uznania, a także do środka włóż zielony koperek, plasterki cytryny, oraz łyżkę masła. Górę ryby delikatnie możesz posmarować masłem lub olejem. Piekarnik ustaw na 180 stopni. Rybę piecz około 40-50 minut. Przed podaniem, skrop delikatnie również górę sokiem z cytryny. Na blaszkę lub do naczynia, można również położyć ziemniaki, oraz inne warzywa. W przypadku ziemniaków, nalezy pokroić je na mniejsze kawałki, aby szybciej były miękkie. Oczywiście ziemniaki również doprawiamy do smaku.