Przepisy kulinarne Pstrąg tęczowy z piekarnika Redakcja 6 października 2020 2 minut czytania 0 0 Pstrag teczowy z piekarnika Skocz do przepisu Drukuj przepis Pstrąg tęczowy z piekarnika Kruchy, delikatny i szybki w przygotowaniu pstrąg, jest idealnym rozwiązaniem dla osób mających mało czasu na przygotowanie obiadu. Drukuj przepis Przypnij pinezkę Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 40 min Rodzaj dania Danie główne Porcja 2 osoby Składniki 1 op Pstrąg tęczowy polecam z lidla 1 szt koperek 1 szt cytryna 1 op masło sól ja stosuję himalajską pieprz polecam świeżo mielony majeranek czosnek granulowany Przygotowanie krok po kroku Rybę dokładnie umyj, osusz, a następnie delikatnie ponacinaj skórę po obu stronach. Z obu stron przypraw rybę solą, pieprzem, majerankiem, i odrobinką czosnku. Ułóż rybę na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, następnie dopraw wewnętrzną część ryby według uznania, a także do środka włóż zielony koperek, plasterki cytryny, oraz łyżkę masła. Górę ryby delikatnie możesz posmarować masłem lub olejem. Uwagi Piekarnik ustaw na 180 stopni. Rybę piecz około 40-50 minut. Przed podaniem, skrop delikatnie również górę sokiem z cytryny. Na blaszkę lub do naczynia, można również położyć ziemniaki, oraz inne warzywa. W przypadku ziemniaków, nalezy pokroić je na mniejsze kawałki, aby szybciej były miękkie. Oczywiście ziemniaki również doprawiamy do smaku.