Pstrąg tęczowy z piekarnika

2 minut czytania
0
0
Pstrag teczowy z piekarnika
Pstrag teczowy z piekarnika

Pstrąg tęczowy z piekarnika

Kruchy, delikatny i szybki w przygotowaniu pstrąg, jest idealnym rozwiązaniem dla osób mających mało czasu na przygotowanie obiadu.
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 40 min
Rodzaj dania Danie główne
Porcja 2 osoby

Składniki
  

  • 1 op Pstrąg tęczowy polecam z lidla
  • 1 szt koperek
  • 1 szt cytryna
  • 1 op masło
  • sól ja stosuję himalajską
  • pieprz polecam świeżo mielony
  • majeranek
  • czosnek granulowany

Przygotowanie krok po kroku
 

  • Rybę dokładnie umyj, osusz, a następnie delikatnie ponacinaj skórę po obu stronach.
  • Z obu stron przypraw rybę solą, pieprzem, majerankiem, i odrobinką czosnku.
  • Ułóż rybę na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, następnie dopraw wewnętrzną część ryby według uznania, a także do środka włóż zielony koperek, plasterki cytryny, oraz łyżkę masła.
  • Górę ryby delikatnie możesz posmarować masłem lub olejem.

Uwagi

Piekarnik ustaw na 180 stopni. Rybę piecz około 40-50 minut. Przed podaniem, skrop delikatnie również górę sokiem z cytryny.
Na blaszkę lub do naczynia, można również położyć ziemniaki, oraz inne warzywa. W przypadku ziemniaków, nalezy pokroić je na mniejsze kawałki, aby szybciej były miękkie. Oczywiście ziemniaki również doprawiamy do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis




Zobacz także

Sałatka z kuskusem

Pyszna i sycąca sałatka z kaszą kuskus oraz warzywami. …