Kruchy, delikatny i szybki w przygotowaniu pstrąg, jest idealnym rozwiązaniem dla osób mających mało czasu na przygotowanie obiadu.
- 1 op Pstrąg tęczowy (polecam z lidla)
- 1 szt koperek
- 1 szt cytryna
- 1 op masło
- sól (ja stosuję himalajską)
- pieprz (polecam świeżo mielony)
- majeranek
- czosnek granulowany
- Rybę dokładnie umyj, osusz, a następnie delikatnie ponacinaj skórę po obu stronach.
- Z obu stron przypraw rybę solą, pieprzem, majerankiem, i odrobinką czosnku.
- Ułóż rybę na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, następnie dopraw wewnętrzną część ryby według uznania, a także do środka włóż zielony koperek, plasterki cytryny, oraz łyżkę masła.
- Górę ryby delikatnie możesz posmarować masłem lub olejem.
Piekarnik ustaw na 180 stopni. Rybę piecz około 40-50 minut. Przed podaniem, skrop delikatnie również górę sokiem z cytryny.
Na blaszkę lub do naczynia, można również położyć ziemniaki, oraz inne warzywa. W przypadku ziemniaków, należy pokroić je na mniejsze kawałki, aby szybciej były miękkie. Oczywiście ziemniaki również doprawiamy do smaku.