Home Przepisy kulinarne Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana

2 minut czytania
0
Cukinia faszerowana

 

Cukinia faszerowana

Faszerowana cukinia to sposób na szybki, lekki a jednocześnie pyszny obiad.

  • 3 szt cukinii (warto wybrać grubsze, niekoniecznie duże)
  • 1 op mięso mielone
  • 1 szt przecier pomidorowy (mogą być pomidory z puszki)
  • 1 op mozarella
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 op ser w kostce
  • 4 łyżki oleju
  • papryka czerwona słodka
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • chilli/pieprz cayenne
  1. Dokładnie umyj cukinię, przekrój wzdłuż, a następnie za pomocą małej łyżeczki usuń z niej środek.
  2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj czosnek, mięso mielone, a także przyprawy według uznania.
  3. Gotowe podsmażone mięso, przełóż do miski, dodaj przecier pomidorowy ( według uznania, ja daje ok 2 łyżek). Dokładnie wymieszaj, skosztuj, i ewentualnie dopraw do smaku tak, aby był wyrazisty.
  4. Wcześniej przygotowaną cukinię, posmaruj w środku olejem, posyp solą oraz pieprzem. Do środka cukinii włóż wcześniej przygotowany farsz, następnie umieść cukinię w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Pamiętaj aby dno również posmarować olejem. Zamiast smarowania dna, można również dodać na dno pomidory z puszki lub passatę pomidorową.
  5. Górę cukinii obłóż plastrami mozarelli, i posyp startym serem. Można również posypać bazylią lub oregano.

Piekarnik nastaw na 180 stopni – góra i dół.

Czas pieczenia 40 minut. W przypadku większej cukinii, cza pieczenia może się wydłużyć.

Comments are closed.

Zobacz także

Miodziak orzechowy i najlepsze przepisy na deser w pucharku

Desery w pucharkach to bardzo eleganckie i efektowne dania, które zaserwowane podczas impr…