Faszerowana cukinia to sposób na szybki, lekki a jednocześnie pyszny obiad.
- 3 szt cukinii (warto wybrać grubsze, niekoniecznie duże)
- 1 op mięso mielone
- 1 szt przecier pomidorowy (mogą być pomidory z puszki)
- 1 op mozarella
- 2 ząbki czosnku
- 1 op ser w kostce
- 4 łyżki oleju
- papryka czerwona słodka
- sól
- pieprz
- bazylia
- chilli/pieprz cayenne
- Dokładnie umyj cukinię, przekrój wzdłuż, a następnie za pomocą małej łyżeczki usuń z niej środek.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj czosnek, mięso mielone, a także przyprawy według uznania.
- Gotowe podsmażone mięso, przełóż do miski, dodaj przecier pomidorowy ( według uznania, ja daje ok 2 łyżek). Dokładnie wymieszaj, skosztuj, i ewentualnie dopraw do smaku tak, aby był wyrazisty.
- Wcześniej przygotowaną cukinię, posmaruj w środku olejem, posyp solą oraz pieprzem. Do środka cukinii włóż wcześniej przygotowany farsz, następnie umieść cukinię w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Pamiętaj aby dno również posmarować olejem. Zamiast smarowania dna, można również dodać na dno pomidory z puszki lub passatę pomidorową.
- Górę cukinii obłóż plastrami mozarelli, i posyp startym serem. Można również posypać bazylią lub oregano.
Piekarnik nastaw na 180 stopni – góra i dół.
Czas pieczenia 40 minut. W przypadku większej cukinii, czas pieczenia może się wydłużyć.