Cukinia faszerowana

2 minut czytania
0
0
Cukinia faszerowana
Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana

Faszerowana cukinia to sposób na szybki, lekki a jednocześnie pyszny obiad.
Czas przygotowania 40 min
Czas gotowania 40 min
Czas całkowity 1 godz 20 min
Rodzaj dania Danie główne
Porcja 4 osoby

Składniki
  

  • 3 szt cukinii warto wybrać grubsze, niekoniecznie duże
  • 1 op mięso mielone
  • 1 szt przecier pomidorowy mogą być pomidory z puszki
  • 1 op mozarella
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 op ser w kostce
  • 4 łyżki oleju
  • papryka czerwona słodka
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • chilli/pieprz cayenne

Przygotowanie krok po kroku
 

  • Dokładnie umyj cukinię, przekrój wzdłuż, a następnie za pomocą małej łyżeczki usuń z niej środek.
  • Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj czosnek, mięso mielone, a także przyprawy według uznania.
  • Gotowe podsmażone mięso, przełóż do miski, dodaj przecier pomidorowy ( według uznania, ja daje ok 2 łyżek). Dokładnie wymieszaj, skosztuj, i ewentualnie dopraw do smaku tak, aby był wyrazisty.
  • Wcześniej przygotowaną cukinię, posmaruj w środku olejem, posyp solą oraz pieprzem. Do środka cukinii włóż wcześniej przygotowany farsz, następnie umieść cukinię w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Pamiętaj aby dno również posmarować olejem. Zamiast smarowania dna, można również dodać na dno pomidory z puszki lub passatę pomidorową.
  • Górę cukinii obłóż plastrami mozarelli, i posyp startym serem. Można również posypać bazylią lub oregano.

Uwagi

Piekarnik nastaw na 180 stopni - góra i dół.
Czas pieczenia 40 minut. W przypadku większej cukinii, cza pieczenia może się wydłużyć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis




Zobacz także

Sałatka z kuskusem

Pyszna i sycąca sałatka z kaszą kuskus oraz warzywami. …