Przepisy kulinarne Cukinia faszerowana Redakcja Opublikowano 6 października 2020 2 min czytania 0 623 Cukinia faszerowana Cukinia faszerowana Faszerowana cukinia to sposób na szybki, lekki a jednocześnie pyszny obiad. 3 szt cukinii (warto wybrać grubsze, niekoniecznie duże) 1 op mięso mielone 1 szt przecier pomidorowy (mogą być pomidory z puszki) 1 op mozarella 2 ząbki czosnku 1 op ser w kostce 4 łyżki oleju papryka czerwona słodka sól pieprz bazylia chilli/pieprz cayenne Dokładnie umyj cukinię, przekrój wzdłuż, a następnie za pomocą małej łyżeczki usuń z niej środek. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj czosnek, mięso mielone, a także przyprawy według uznania. Gotowe podsmażone mięso, przełóż do miski, dodaj przecier pomidorowy ( według uznania, ja daje ok 2 łyżek). Dokładnie wymieszaj, skosztuj, i ewentualnie dopraw do smaku tak, aby był wyrazisty. Wcześniej przygotowaną cukinię, posmaruj w środku olejem, posyp solą oraz pieprzem. Do środka cukinii włóż wcześniej przygotowany farsz, następnie umieść cukinię w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Pamiętaj aby dno również posmarować olejem. Zamiast smarowania dna, można również dodać na dno pomidory z puszki lub passatę pomidorową. Górę cukinii obłóż plastrami mozarelli, i posyp startym serem. Można również posypać bazylią lub oregano. Piekarnik nastaw na 180 stopni – góra i dół. Czas pieczenia 40 minut. W przypadku większej cukinii, cza pieczenia może się wydłużyć.