Mała odmiana dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka. Wersja zwykła oraz z warzywami.
- 1 szt pierś z kurczaka podwójna
- 2 szt jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki majonezu
- 150 gr tartego sera (polecam goude lub edamski)
- zielona pietruszka
- zielony koperek
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
- oregano
- olej
- Pierś z kurczaka posiekaj w drobną kostkę, i wrzuć do miski.
- Dodaj jajka, mąkę, majonez, tarty ser, troszkę natki i koperku a także przyprawy. Doprawiamy według uznania.Jeżeli robimy wersję z warzywami, dodatkowo dodajemy paprykę, pieczarki.
- Całość dokładnie mieszamy, i odstawiamy na 10 minut.
- Na patelni rozgrzewamy olej, następnie łyżką nakładamy przygotowane mięso. Delikatnie nadajemy płaski kształt, smażymy na małym ogniu z obu stron, aż się kotleciki zrumienią.
Jeżeli kotleciki będą się rozpadać, dodaj troszkę majonezu i mąki. Konsystencja mięsa w misce ma być ciężka, i „ciągnąca”.