Przepisy kulinarne Kotlety siekane z piersi kurczaka Redakcja Opublikowano 6 października 2020 1 min czytania 0 993 Kotlety siekane z piersi kurczaka Kotlety siekane z piersi kurczaka Mała odmiana dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka. Wersja zwykła oraz z warzywami. 1 szt pierś z kurczaka podwójna 2 szt jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki majonezu 150 gr tartego sera (polecam goude lub edamski) zielona pietruszka zielony koperek sól pieprz papryka słodka papryka ostra oregano olej Pierś z kurczaka posiekaj w drobną kostkę, i wrzuć do miski. Dodaj jajka, mąkę, majonez, tarty ser, troszkę natki i koperku a także przyprawy. Doprawiamy według uznania. Jeżeli robimy wersję z warzywami, dodatkowo dodajemy paprykę, pieczarki. Całość dokładnie mieszamy, i odstawiamy na 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie łyżką nakładamy przygotowane mięso. Delikatnie nadajemy płaski kształt, smażymy na małym ogniu z obu stron, aż się kotleciki zrumienią. Jeżeli kotleciki będą się rozwalać, dodaj troszkę majonezu i mąki. Konsystencja mięsa w misce ma być ciężka, i „ciągnąca”.