Kotlety siekane z piersi kurczaka

2 minut czytania
0
0
Kotlety siekane z piersi kurczaka
Kotlety siekane z piersi kurczaka

Kotlety siekane z piersi kurczaka

Mała odmiana dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka. Wersja zwykła oraz z warzywami.
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 15 min
Rodzaj dania Danie główne
Porcja 4

Składniki
  

  • 1 szt pierś z kurczaka podwójna
  • 2 szt jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki majonezu
  • 150 gr tartego sera polecam goude lub edamski
  • zielona pietruszka
  • zielony koperek
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • oregano
  • olej

Przygotowanie krok po kroku
 

  • Pierś z kurczaka posiekaj w drobną kostkę, i wrzuć do miski.
  • Dodaj jajka, mąkę, majonez, tarty ser, troszkę natki i koperku a także przyprawy. Doprawiamy według uznania.
    Jeżeli robimy wersję z warzywami, dodatkowo dodajemy paprykę, pieczarki.
  • Całość dokładnie mieszamy, i odstawiamy na 10 minut.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, następnie łyżką nakładamy przygotowane mięso. Delikatnie nadajemy płaski kształt, smażymy na małym ogniu z obu stron, aż się kotleciki zrumienią.

Uwagi

Jeżeli kotleciki będą się rozwalać, dodaj troszkę majonezu i mąki. Konsystencja mięsa w misce ma być ciężka, i "ciągnąca".

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis




Zobacz także

Sałatka z kuskusem

Pyszna i sycąca sałatka z kaszą kuskus oraz warzywami. …