Home Przepisy kulinarne Kotlety siekane z piersi kurczaka

Kotlety siekane z piersi kurczaka

1 minut czytania
0
Kotlety siekane z piersi kurczaka

 

Kotlety siekane z piersi kurczaka

Mała odmiana dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka. Wersja zwykła oraz z warzywami.

  • 1 szt pierś z kurczaka podwójna
  • 2 szt jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki majonezu
  • 150 gr tartego sera (polecam goude lub edamski)
  • zielona pietruszka
  • zielony koperek
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • oregano
  • olej
  1. Pierś z kurczaka posiekaj w drobną kostkę, i wrzuć do miski.
  2. Dodaj jajka, mąkę, majonez, tarty ser, troszkę natki i koperku a także przyprawy. Doprawiamy według uznania.

    Jeżeli robimy wersję z warzywami, dodatkowo dodajemy paprykę, pieczarki.

  3. Całość dokładnie mieszamy, i odstawiamy na 10 minut.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie łyżką nakładamy przygotowane mięso. Delikatnie nadajemy płaski kształt, smażymy na małym ogniu z obu stron, aż się kotleciki zrumienią.

Jeżeli kotleciki będą się rozwalać, dodaj troszkę majonezu i mąki. Konsystencja mięsa w misce ma być ciężka, i „ciągnąca”.

Comments are closed.

Zobacz także

Miodziak orzechowy i najlepsze przepisy na deser w pucharku

Desery w pucharkach to bardzo eleganckie i efektowne dania, które zaserwowane podczas impr…