Home Przepisy kulinarne Kruche ciasteczka maślane

Kruche ciasteczka maślane

1 minut czytania
0
Kruche ciasteczka maslane

 

Kruche ciasteczka maślane

Delikatne, miękkie i kruche ciasteczka maślane, będą świetną opcją dla małych łasuchów.

  • 250 gr mąki pszennej
  • 1 szt żółtko
  • 90 gr cukru pudru
  • 1 kostka masła
  1. Do miski wrzuć wszystkie składniki.
  2. Dokładnie zagnieć ciasto rękami.
  3. Odłóż przygotowane ciasto na 30 minut do lodówki.
  4. Po wyjęciu ciasta z lodówki, podziel je na 4 części.
  5. Następnie jedną część rozwałkuj, no około 0,5 centymetra – ciasto nie może być za cienkie. Korzystając z foremek powycinaj wybrane wzory.
  6. Na blaszce połóż papier do pieczenia, następnie poukładaj przygotowane ciasteczka.

Piekarnik ustaw na 170-180 stopni. ciasteczka pieczemy 8-12 minut.  Następnie studzimy je na kratce.

Comments are closed.

Zobacz także

Miodziak orzechowy i najlepsze przepisy na deser w pucharku

Desery w pucharkach to bardzo eleganckie i efektowne dania, które zaserwowane podczas impr…