Pyszne, delikatne a zarazem łatwe w smażeniu.
- 1 szkl mąki pszennej
- 2 szt jajka (M’ki)
- 1 szkl mleka (3,2%)
- 3/4 szkl wody (najlepiej użyć gazowanej)
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru z wanilią (może byc cukier wanilinowy)
- sól (szczypta)
- Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową
- Dodajemy wszystko do miski, mieszamy za pomocą miksera.
- Odstawiamy na 15 minut
- Mieszamy delikatnie łyżką.
- Patelnie rozgrzewamy, następnie za pomocą pędzelka lekko smarujemy olejem.
- Na rozgrzany olej wlewamy niewielką ilość, tak aby nalesniki były cienkie.
Podczas wlewania ciasta na patelnie, starajmy się użyć mało ciasta. Mała ilość w zupełności wystarczy, abo rozprowadzić ciasto, obracając patelnią.