Home Przepisy kulinarne Placuszki twarogowe

Placuszki twarogowe

2 minut czytania
Możliwość komentowania Placuszki twarogowe została wyłączona
0
placuszki twarogowe

 

Placuszki twarogowe

Pyszne i delikatne placuszki z twarogu. Idealne na przekąskę z dodatkiem dżemu, nutelli czy cukru pudru. Wykonane z podstawoych składników, które znajdziemy w każdym domu.

  • 1 kostka twarogu (tłusty/półtłusty)
  • 3 szt jajka
  • 1 1/2 łyżki cukru z wanilią (może być cukier wanilinowy)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki mąki pszennej (może być żytnia)
  • 1/2 łyżki olejku waniliowego ((można pominąć))
  1. Żółtka dodać do miski, białka odstawić na bok.
  2. Do żółtek dodać kostkę twarogu, cukier z wanilią, oraz cukier puder. Dokładnie za pomocą widelca rozgnieść i wymieszać składniki. Można użyć miksera do połączenia składników.
  3. Białko ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli.
  4. Ubite białka dodajemy do miski z pozostałymi składnikami, delikatnie mieszając aż do połączenia składników. Tą czynność wykonujemy łyżką.
  5. Rozgrzewamy suchą patelnię, następnie za pomocą łyżki nakładamy przygotowaną masę, nadając kształt placka.

Placuszki smażymy na małym ogniu, najlepiej na patelni do naleśników.  Patelnie można za pomocą pędzelka posmarować delikatnie olejem.

Comments are closed.

Zobacz także

Miodziak orzechowy i najlepsze przepisy na deser w pucharku

Desery w pucharkach to bardzo eleganckie i efektowne dania, które zaserwowane podczas impr…