Wiadomoto Przepisy kulinarne 5 sprawdzonych połączeń smakowych z dodatkiem czekolady

5 sprawdzonych połączeń smakowych z dodatkiem czekolady

3 min czytania
0
512
5 sprawdzonych polaczen smakowych z dodatkiem czekolady

1. Naleśniki z nadzieniem czekoladowym

Klasyczne naleśniki nadziane czekoladą zamiast serem czy owocami? Takie połączenie smakowe staje się coraz popularniejsze – głównie z uwagi na walory smakowe.

Usmażonego naleśnika możesz napełnić kremem – zarówno gotowym, jak i przyrządzonym samodzielnie z dobrej jakości czekolady mlecznej lub gorzkiej.

2. Brownie z polewą czekoladową

Klasyczne brownie nie wymaga dodatku polewy. Jeśli jednak jesteś miłośnikiem czekolady, dodatkowa warstwa będzie pożądana.

Brownie możesz udekorować polewą z mlecznej lub gorzkiej czekolady albo… zdecydować się na polewę z białej czekolady.

3. Pancakes z polewą czekoladową

Pozostając w amerykańskim klimacie, możesz przygotować pancakes. Zamiast jednak iść w stronę klasyki, postaw na innowację. Nie polewaj placków syropem klonowym, lecz polewą przyrządzoną z dobrej jakości czekolady.

4. Muffinki z kawałkami czekolady

Najprostsze muffinki można wzbogacić – nie tylko smakowo, ale również wizualnie. Wystarczy do ciasta dodać kawałki czekolady, które rozpuszczają się w ustach. Dzięki temu pałaszowanie wypieków stanie się jeszcze większą przyjemnością dla podniebienia.

5. Gruszki w polewie czekoladowej

Gorące gruszki ukryte pod płynną gęstą czekoladą to przysłowiowe niebo w gębie. Delikatna słodycz owocu doskonale będzie współgrać ze smakiem gorzkiej czekolady.

Chociaż czekolada sama w sobie jest bardzo smaczna, wcale nie musisz się ograniczać do zjedzenia gotowej tabliczki. Dobrej jakości produktem możesz wzbogacić wiele klasycznych dań – tak, aby nabrały nieco odmiennego i bardziej wyrazistego smaku.

Daj się skusić na kulinarne eksperymenty z czekoladą w roli głównej – na którą propozycję przystaniesz w pierwszej kolejności?

Comments are closed.