1. Naleśniki z nadzieniem czekoladowym
Klasyczne naleśniki nadziane czekoladą zamiast serem czy owocami? Takie połączenie smakowe staje się coraz popularniejsze – głównie z uwagi na walory smakowe.
Usmażonego naleśnika możesz napełnić kremem – zarówno gotowym, jak i przyrządzonym samodzielnie z dobrej jakości czekolady mlecznej lub gorzkiej.
2. Brownie z polewą czekoladową
Klasyczne brownie nie wymaga dodatku polewy. Jeśli jednak jesteś miłośnikiem czekolady, dodatkowa warstwa będzie pożądana.
Brownie możesz udekorować polewą z mlecznej lub gorzkiej czekolady albo… zdecydować się na polewę z białej czekolady.
3. Pancakes z polewą czekoladową
Pozostając w amerykańskim klimacie, możesz przygotować pancakes. Zamiast jednak iść w stronę klasyki, postaw na innowację. Nie polewaj placków syropem klonowym, lecz polewą przyrządzoną z dobrej jakości czekolady.
4. Muffinki z kawałkami czekolady
Najprostsze muffinki można wzbogacić – nie tylko smakowo, ale również wizualnie. Wystarczy do ciasta dodać kawałki czekolady, które rozpuszczają się w ustach. Dzięki temu pałaszowanie wypieków stanie się jeszcze większą przyjemnością dla podniebienia.
5. Gruszki w polewie czekoladowej
Gorące gruszki ukryte pod płynną gęstą czekoladą to przysłowiowe niebo w gębie. Delikatna słodycz owocu doskonale będzie współgrać ze smakiem gorzkiej czekolady.
Chociaż czekolada sama w sobie jest bardzo smaczna, wcale nie musisz się ograniczać do zjedzenia gotowej tabliczki. Dobrej jakości produktem możesz wzbogacić wiele klasycznych dań – tak, aby nabrały nieco odmiennego i bardziej wyrazistego smaku.
Daj się skusić na kulinarne eksperymenty z czekoladą w roli głównej – na którą propozycję przystaniesz w pierwszej kolejności?