W każdym domu, w kuchennej szafce znajdziemy herbatę. Zwykła, owocowa, ziołowa – odmian i smaków jest wiele. Większość z nas nie zdaje sobie sprawy, iż herbaty mogą również poprawić nasze samopoczucie. Wystarczy tylko je odpowiednio przygotować, według starych receptur naszych babć.
Herbata na ból głowy:
- Liść babki 5dag
- Kwiat lipy 5 dag
- Rumianek 5 dag
- Ruta ogrodowa 5 dag
Aby przygotować taką herbatę, należy wymieszać wszystkie zioła. Następnie z tak przygotowanych ziół, należy wsypać 1 łyżeczkę do filiżanki i zalać wrzącą wodą i odstawić na 15 minut.
Herbata przeciw grypie:
- kwiat lipy 5 dag
- melisa 10 dag
- mięta pieprzowa 5 dag
Sposób przygotowania polega na wymieszaniu wszystkich ziół. Następnie z przygotowanej mieszanki wsypujemy 1 łyżkę do filiżanki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 15 minut.
Herbata przeczyszczająca:
- Kora kruszyny 3 dag
- Rumianek 2 dag
- Kwiat lipy 1 dag
Wszystkie zioła mieszamy, następnie wsypujemy 1 łyżkę do filiżanki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 15 minut.
Herbata na jesienne dni:
Herbata lipowa z miodem i sokiem malinowym
- Kwiat lipy 2-3 dag
- Miód pszczeli 1 łyżka
- Soka malinowy 1/2 szklanki – najlepiej domowy
- Woda 4 szklanki
Kwiat lipy należy sparzyć w szklance wody, następnie po zaparzeniu odcedzić. Do takiego naparu dodajemy 3 szklanki wrzątku, miód, oraz sok malinowy. Całość dokładnie wymieszać i podawac na ciepło.
Wszystkie potrzebne zioła można kupić z sklepie zielarskim, a także w internecie.