Pyszne, delikatne ciasto brownie czekoladowe.
- 2 szt gorzkiej czekolady
- 1 kostka masła
- 3 szt jajka
- 200 gr cukru pudru
- 130 gr mąki pszennej
- 3 łyżki kakao (może być kakao słodkie, takie dla dzieci typy nesquick)
- 50 ml mleka 3,2%
- Do garnka dodaj połamana czekoladę, masło, mleko. Gotuj na małym ogniu, do czasu aż się rozpuści.
- W misce ubij jajka z cukrem pudrem, następnie dodaj przesiana mąkę, oraz kakao. Wszystkie składniki wymieszaj. Można to zrobić mikserem na małych obrotach.
- Do przygotowanej masy, stopniowo dodawaj wystudzoną, roztopioną czekoladę. Połącz składniki za pomocą miksera.
- Na blachę wyłóż papier do pieczenia, następnie wlej przygotowane ciasto.
Piekarnik nastaw na 150-170 stopni. Ciasto pieczemy ok 50 minut, sprawdzając co jakiś czas patyczkiem czy jest gotowe. Brownie powinno być lekko wilgotne.
Foremka u mnie jest kwadratowa, można również wykorzystać mniejszą tortownicę.