Krem z dyni to gęsta zupa otrzymywana z ugotowanej i zmiksowanej dyni, często wzbogacona o przyprawy takie jak cynamon, imbir czy gałka muszkatołowa, tworząc aromatyczny i delikatnie słodki smak. Jest popularnym daniem jesienno-zimowym, często podawanym z dodatkiem grzanek lub kwaśnej śmietany.
Do przygotowania zupy krem z dyni potrzebujesz:
- Dynia zwykła piżmowa lub hokkaido
- Marchew 3 sztuki
- Pietruszkę 2 sztuki
- Seler 1/2 sztuki
- Por 1/2 sztuki
- Czosnek 1 duży ząbek
- Oliwa z oliwek lub olej np: Kujawski z ziołami
- Przyprawy – sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano, bazylia (wedle uznania)
Krok 1
Obierz warzywa, dynie przekrój i usuń dokładnie wszystkie pestki. Dyni nie obieramy. Przygotowane warzywa oraz dynię, pokrój i umieść na blaszce do pieczenia. Następnie delikatnie polej warzywa oliwą lub ziołowym olejem, oraz dopraw wedle uznania.
Krok 2
Tak przygotowane warzywa i dynie włóż do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz około 40-50 minut.
Krok 3
W garnku przygotuj bulion – może być to rosół, może być także kostka rosołowa bądź bulion ze słoika np. Winiary.
Krok 4
Upieczone warzywa, przełóż do przygotowanego bulionu, gotuj ok 10-15 minut na małym ogniu.
Krok 5
Dokładnie zblenduj całość. Do zupy można dodać również odrobinę masła, aby podkreślić smak.
Tak przygotowany krem z dyni, można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym, śmietaną lub sosem sojowym. Jeżeli lubujesz się w ostrzejszym smaku zup, warto do zupy dorzucić pieprz chili cayene lub inną ostrą papryczkę. Dobrym rozwiązaniem jest również tabasco chipotle. Smacznego!