Przepisy kulinarneKrem z dyni Redakcja Opublikowano 12 września 20232 min czytania038Krem z dyni to gęsta zupa otrzymywana z ugotowanej i zmiksowanej dyni, często wzbogacona o przyprawy takie jak cynamon, imbir czy gałka muszkatołowa, tworząc aromatyczny i delikatnie słodki smak. Jest popularnym daniem jesienno-zimowym, często podawanym z dodatkiem grzanek lub kwaśnej śmietany.Do przygotowania zupy krem z dyni potrzebujesz:Dynia zwykła piżmowa lub hokkaidoMarchew 3 sztukiPietruszkę 2 sztukiSeler 1/2 sztukiPor 1/2 sztukiCzosnek 1 duży ząbekOliwa z oliwek lub olej np: Kujawski z ziołamiPrzyprawy – sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano, bazylia (wedle uznania)Krok 1Obierz warzywa, dynie przekrój i usuń dokładnie wszystkie pestki. Dyni nie obieramy. Przygotowane warzywa oraz dynię, pokrój i umieść na blaszce do pieczenia. Następnie delikatnie polej warzywa oliwą lub ziołowym olejem, oraz dopraw wedle uznania.Krok 2Tak przygotowane warzywa i dynie włóż do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz około 40-50 minut.Krok 3W garnku przygotuj bulion – może być to rosół, może być także kostka rosołowa bądź bulion ze słoika np. Winiary.Krok 4Upieczone warzywa, przełóż do przygotowanego bulionu, gotuj ok 10-15 minut na małym ogniu.Krok 5Dokładnie zblenduj całość. Do zupy można dodać również odrobinę masła, aby podkreślić smak. Tak przygotowany krem z dyni, można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym, śmietaną lub sosem sojowym. Jeżeli lubujesz się w ostrzejszym smaku zup, warto do zupy dorzucić pieprz chili cayene lub inną ostrą papryczkę. Dobrym rozwiązaniem jest również tabasco chipotle. Smacznego!