Krem z dyni

2 min czytania
0
38
krem z dyni

Krem z dyni to gęsta zupa otrzymywana z ugotowanej i zmiksowanej dyni, często wzbogacona o przyprawy takie jak cynamon, imbir czy gałka muszkatołowa, tworząc aromatyczny i delikatnie słodki smak. Jest popularnym daniem jesienno-zimowym, często podawanym z dodatkiem grzanek lub kwaśnej śmietany.

Do przygotowania zupy krem z dyni potrzebujesz:

  • Dynia zwykła piżmowa lub hokkaido
  • Marchew 3 sztuki
  • Pietruszkę 2 sztuki
  • Seler 1/2 sztuki
  • Por 1/2 sztuki
  • Czosnek 1 duży ząbek
  • Oliwa z oliwek lub olej np: Kujawski z ziołami
  • Przyprawy – sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano, bazylia (wedle uznania)

Krok 1

Obierz warzywa, dynie przekrój i usuń dokładnie wszystkie pestki. Dyni nie obieramy. Przygotowane warzywa oraz dynię, pokrój i umieść na blaszce do pieczenia. Następnie delikatnie polej warzywa oliwą lub ziołowym olejem, oraz dopraw wedle uznania.

Krok 2

Tak przygotowane warzywa i dynie włóż do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz około 40-50 minut.

Krok 3

W garnku przygotuj bulion – może być to rosół, może być także kostka rosołowa bądź bulion ze słoika np. Winiary.

Krok 4

Upieczone warzywa, przełóż do przygotowanego bulionu, gotuj ok 10-15 minut na małym ogniu.

Krok 5

Dokładnie zblenduj całość. Do zupy można dodać również odrobinę masła, aby podkreślić smak.

 

Tak przygotowany krem z dyni, można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym, śmietaną lub sosem sojowym. Jeżeli lubujesz się w ostrzejszym smaku zup, warto do zupy dorzucić pieprz chili cayene lub inną ostrą papryczkę. Dobrym rozwiązaniem jest również tabasco chipotle. Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *