Papryka faszerowana ryżem z mięsem mielonym ,jest idealną propozycją na obiad.
- 4 szt papryki czerwonej (wybierz taka paprykę, która nie będzie się przewracać.)
- 2 woreczki ryżu
- 1 op mięsa mielonego (najlepiej z łopatki lub karczku)
- 1 szt cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- papryka czerwona słodka
- oregano
- pieprz cayenne
- bulion warzywny/rosół
- Paprykę umyj, następnie odetnij górną część, w taki sposób aby uzyskać „pokrywkę”.
- Środek papryki dokładnie oczyść, a z górnej części usuń nasiona.
- Kolejnym etapem jest doprawienie solą oraz pieprzem wnętrza papryki. Środek papryki posmaruj dokładnie oliwą.
- Na patelnie dodaj olej, następnie podsmaż cebulę, czosnek oraz mięso mielone. Przypraw całość według uznania.
- Do garnka nalej wody, dodaj łyżeczkę soli, i ugotuj ryż.
- Do miski dodaj ugotowany ryż, mięso mielone i dokładnie wymieszaj. Można również dodać troszkę koncentratu pomidorowego.
- Przygotowany farsz umieść w środku papryki, przykryj paprykę górną, wcześniej odciętą częścią. Następnie umieść tak przygotowaną paprykę do naczynia żaroodpornego lub blachy.
- Na dno naczynia nalej pół szklanki bulionu, lub rosołu.
Piekarnik ustaw na 180 stopni. Paprykę piecz ok 45 minut.
Zwróć uwagę aby górna część papryki nie przypiekła się za mocno. Można również pod koniec pieczenia, zdjąć górną część papryki, a resztę posypać serem i zostawić na kilka minut w piekarniku.