Desery lodowe, które powinieneś mieć w swojej restauracji!

6 minut czytania
0
0
lody gałkowe

Atrakcyjnie podane desery lodowe należą do topowych pozycji w kartach wielu restauracji oraz kawiarni. Lody serwowane w pucharkach niezaprzeczalnie należą do „klasyki gatunku”. Myśląc jednak nad urozmaiceniem menu, warto zastanowić się także nad wprowadzeniem innych lodowych przysmaków!

Wystarczy odrobina kreatywności…

Lody początkowo podawane były przede wszystkim w szklanych naczyniach. Dopiero pod koniec XIX wieku powstały pierwsze rożki z wafla, które do dziś cieszą się ogromną popularnością – w szczególności w przypadku serwowania lodów włoskich. Obecnie sposobu na podawanie tego mrożonego deseru ciężko jest zliczyć. W niewielkich punktach gastronomicznych (np. budki czy mobilne stanowiska) sprawdzą się proste i klasyczne rożki lodowe, które można po prostu złapać “po drodze”.

Inaczej jednak sprawy będą wyglądać w restauracjach oraz kawiarniach – tutaj bowiem klienci zazwyczaj wymagają większej finezji w serwowaniu dań oraz przysmaków. Pamiętajmy, że choć dobre jakościowo lody są smaczne same w sobie, tak udający się do kawiarni klienci nastawiają się również na “jedzenie oczami”. Warto zastanowić się więc, w jaki sposób można zaserwować ten mrożony deser. Na szczęście wystarczy tu jedynie odrobina kreatywności. Dobry dostawca lodów gałkowych zapewni każdej restauracji materiał, z jakim z łatwością można pracować, aby powstał deser smaczny oraz atrakcyjny dla oka.

Rodzaje lodowych deserów, jakie zdecydowanie warto spróbować!

Zdecydowaną klasyką są oczywiście lody gałkowe serwowane w pucharkach bądź salaterkach. Podawać je można w rozmaitych wariacjach, z wykorzystaniem dodatków takich jak owoce, bita śmietana czy nawet alkohol. Niezaprzeczalnie jest to pozycja obowiązkowa w menu każdej restauracji oraz kawiarni.

Inną opcją są również lody podawane jako dodatek do kawy. Świetnie sprawdzą się one zarówno w przypadku gorącej kawy espresso (z oczywistych względów należy ją podać natychmiast po umieszczeniu w filiżance lodów), jak i w przypadku kawy mrożonej. Gałka lodów może stanowić również atrakcyjny dodatek do gorącej czekolady.

Lody serwowane mogą być jako dodatek do ciasta. Sprawdzą się szczególnie dobrze w przypadku owocowych ciast podawanych na ciepło. Gałka lodów na talerzyku obok pysznego wypieku, a to wszystko delikatnie oblane polewą – w ten sposób powstaje “domowy deser”, który z pewnością znajdzie sobie licznych zwolenników. Jeszcze inną opcję stanowią naleśniki serwowane z lodami. Możliwości jest tutaj naprawdę wiele – można zatem dowolnie eksperymentować z tym, czym wypełnione zostanie wnętrze naleśnika. Ważne jest przede wszystkim to, aby usmażone ciasto wciąż było ciepłe w momencie serwowania. Pamiętajmy, że właśnie to połączenie ciepłego z zimnym jest tak intrygujące dla podniebienia.

Serwując lodowe desery przede wszystkim powinniśmy pamiętać o estetyce podania. Prawdziwe cuda zdziałać można dzięki umiejętnie wykorzystanym dodatkom. Sezonowe owoce, domowe konfitury, orzechy, słodkie polewy, bita śmietana, wafle oraz rurki sprawdzą się jako efektowne wykończenie serwowanego deseru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zobacz także

Zasady urządzania biura. Co zrobić, by klient czuł się tu komfortowo?

Gdy urządzasz swoje biuro, z pewnością zastanawiasz się, jak klienci będą się w nim czuli …