Atrakcyjnie podane desery lodowe należą do topowych pozycji w kartach wielu restauracji oraz kawiarni. Lody serwowane w pucharkach niezaprzeczalnie należą do „klasyki gatunku”. Myśląc jednak nad urozmaiceniem menu, warto zastanowić się także nad wprowadzeniem innych lodowych przysmaków!
Wystarczy odrobina kreatywności…
Lody początkowo podawane były przede wszystkim w szklanych naczyniach. Dopiero pod koniec XIX wieku powstały pierwsze rożki z wafla, które do dziś cieszą się ogromną popularnością – w szczególności w przypadku serwowania lodów włoskich. Obecnie sposobu na podawanie tego mrożonego deseru ciężko jest zliczyć. W niewielkich punktach gastronomicznych (np. budki czy mobilne stanowiska) sprawdzą się proste i klasyczne rożki lodowe, które można po prostu złapać “po drodze”.
Inaczej jednak sprawy będą wyglądać w restauracjach oraz kawiarniach – tutaj bowiem klienci zazwyczaj wymagają większej finezji w serwowaniu dań oraz przysmaków. Pamiętajmy, że choć dobre jakościowo lody są smaczne same w sobie, tak udający się do kawiarni klienci nastawiają się również na “jedzenie oczami”. Warto zastanowić się więc, w jaki sposób można zaserwować ten mrożony deser. Na szczęście wystarczy tu jedynie odrobina kreatywności. Dobry dostawca lodów gałkowych zapewni każdej restauracji materiał, z jakim z łatwością można pracować, aby powstał deser smaczny oraz atrakcyjny dla oka.
Rodzaje lodowych deserów, jakie zdecydowanie warto spróbować!
Zdecydowaną klasyką są oczywiście lody gałkowe serwowane w pucharkach bądź salaterkach. Podawać je można w rozmaitych wariacjach, z wykorzystaniem dodatków takich jak owoce, bita śmietana czy nawet alkohol. Niezaprzeczalnie jest to pozycja obowiązkowa w menu każdej restauracji oraz kawiarni.
Inną opcją są również lody podawane jako dodatek do kawy. Świetnie sprawdzą się one zarówno w przypadku gorącej kawy espresso (z oczywistych względów należy ją podać natychmiast po umieszczeniu w filiżance lodów), jak i w przypadku kawy mrożonej. Gałka lodów może stanowić również atrakcyjny dodatek do gorącej czekolady.
Lody serwowane mogą być jako dodatek do ciasta. Sprawdzą się szczególnie dobrze w przypadku owocowych ciast podawanych na ciepło. Gałka lodów na talerzyku obok pysznego wypieku, a to wszystko delikatnie oblane polewą – w ten sposób powstaje “domowy deser”, który z pewnością znajdzie sobie licznych zwolenników. Jeszcze inną opcję stanowią naleśniki serwowane z lodami. Możliwości jest tutaj naprawdę wiele – można zatem dowolnie eksperymentować z tym, czym wypełnione zostanie wnętrze naleśnika. Ważne jest przede wszystkim to, aby usmażone ciasto wciąż było ciepłe w momencie serwowania. Pamiętajmy, że właśnie to połączenie ciepłego z zimnym jest tak intrygujące dla podniebienia.
Serwując lodowe desery przede wszystkim powinniśmy pamiętać o estetyce podania. Prawdziwe cuda zdziałać można dzięki umiejętnie wykorzystanym dodatkom. Sezonowe owoce, domowe konfitury, orzechy, słodkie polewy, bita śmietana, wafle oraz rurki sprawdzą się jako efektowne wykończenie serwowanego deseru.