Galareta drobiowa to tradycyjna polska potrawa przygotowywana z gotowanego mięsa drobiowego, które zastyga w swoim naturalnym żelu. Poniżej przedstawiam podstawowy przepis na galaretę drobiową.
Składniki:
- 1 cały kurczak lub części kurczaka (nogi, skrzydełka itp.)
- 2-3 łyżki octu jabłkowego lub winnego
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- 1/2 selera naciowego
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- Sól i pieprz do smaku
- (opcjonalnie) Żelatyna (jeśli galareta nie chce dobrze zastygać)
Przygotowanie:
- Gotowanie bulionu: Kurczaka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (jeśli używasz całego) i wkładamy do dużego garnka. Dodajemy obrane i umyte warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera oraz obraną i przekrojoną na pół cebulę. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i czosnek. Zalewamy wszystko zimną wodą tak, aby przykryła składniki, dodajemy sól, pieprz oraz ocet.
- Gotujemy na małym ogniu około 2-3 godzin. W trakcie gotowania można usuwać powstającą pianę.
- Po ugotowaniu wyjmujemy mięso z garnka. Bulion przecedzamy przez sito lub gęstą ściereczkę, usuwając warzywa i przyprawy. Mięso drobimy na mniejsze kawałki, usuwając kości.
- Jeśli bulion nie jest wystarczająco żelujący, możemy dodać żelatynę (wg wskazówek na opakowaniu).
- W naczyniach, w których chcemy zestawić galaretę (np. w foremkach, miseczkach), układamy kawałki mięsa. Zalewamy je przecedzonym i ewentualnie doprawionym bulionem.
- Wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc) aż galareta dobrze zastygnie.
- Podajemy schłodzoną, np. z octem, musztardą lub chrzanem.
Smacznego!