Przepisy kulinarneGalareta drobiowa Redakcja Opublikowano 13 czerwca 20212 min czytania0488Galareta drobiowa to tradycyjna polska potrawa przygotowywana z gotowanego mięsa drobiowego, które zastyga w swoim naturalnym żelu. Poniżej przedstawiam podstawowy przepis na galaretę drobiową.Składniki:1 cały kurczak lub części kurczaka (nogi, skrzydełka itp.)2-3 łyżki octu jabłkowego lub winnego1 duża marchew1 pietruszka1/2 selera naciowego1 cebula2-3 ząbki czosnku1 liść laurowy2-3 ziarna ziela angielskiegoSól i pieprz do smaku(opcjonalnie) Żelatyna (jeśli galareta nie chce dobrze zastygać)Przygotowanie:Gotowanie bulionu: Kurczaka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (jeśli używasz całego) i wkładamy do dużego garnka. Dodajemy obrane i umyte warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera oraz obraną i przekrojoną na pół cebulę. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i czosnek. Zalewamy wszystko zimną wodą tak, aby przykryła składniki, dodajemy sól, pieprz oraz ocet.Gotujemy na małym ogniu około 2-3 godzin. W trakcie gotowania można usuwać powstającą pianę.Po ugotowaniu wyjmujemy mięso z garnka. Bulion przecedzamy przez sito lub gęstą ściereczkę, usuwając warzywa i przyprawy. Mięso drobimy na mniejsze kawałki, usuwając kości.Jeśli bulion nie jest wystarczająco żelujący, możemy dodać żelatynę (wg wskazówek na opakowaniu).W naczyniach, w których chcemy zestawić galaretę (np. w foremkach, miseczkach), układamy kawałki mięsa. Zalewamy je przecedzonym i ewentualnie doprawionym bulionem.Wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc) aż galareta dobrze zastygnie.Podajemy schłodzoną, np. z octem, musztardą lub chrzanem.Smacznego!