Galareta drobiowa

2 minut czytania
0
0
galareta drobiowa
galareta drobiowa

Galareta drobiowa

Delikatna galaretka z kurczaka, idealna propozycja na kolację czy poczęstunek.
Czas przygotowania 4 godz
Czas gotowania 2 godz
Rodzaj dania Przekąska
Porcja 4 osoby

Składniki
  

  • 4 szt udka z kurczaka duże
  • 4 szt marchewki
  • 3 szt pietruszki
  • 0,5 szt selera
  • 1 pęczek zielona pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • magi
  • 1 opak żelatyna
  • 1 opak groszku z puszki
  • 2 szt jajka

Przygotowanie krok po kroku
 

  • Udka dokładnie umyj włóż na dno dużego garnka
  • Włoszczyznę umyj, obierz, pokrój w plasterki dodaj do garnka
  • Całość gotuj tak samo jak rosół - warzywa i mięso muszą być bardzo miękkie
  • Dopraw bulion ulubionymi przyprawami
  • Z bulionu wyciąg warzywa oraz udka
  • Mięso należy oddzielić od kości, skóry oraz chrząstek, następnie pokroić w mniejsze kawałki.
  • Przygotuj miskę, blachę lub inny wysoki pojemnik.
  • Ugotuj jajka na twardo, groszek odcedź na sitku.
  • Na dnie przygotowanego pojemnika ułóż jajko w plasterkach, groszek, marchewkę. (można dodać również seler oraz pietruszkę)
  • Dodaj pokrojone mięso.
  • Do bulionu dodaj żelatynę - dokładna ilość podana jest na opakowaniu.
  • Następnie za pomocą chochli nalej delikatnie przygotowany bulion.

Uwagi

Aby galareta dobrze się stęgła, warto zostawić ja na całą noc w lodówce. Minimalny czas jaki powinna przeleżeć w lodówce to 3/4 godziny.
Tak przygotowana galaretę drobiową można podać z pokrojoną cebulą oraz kroplą octu.
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Zobacz także

Szybkie sushi z surowym łososiem

Sushi uchodzi za danie premium, na które nie wszyscy mogą sobie pozwolić. Coraz częściej P…