Wiadomoto Przepisy kulinarne Galareta drobiowa

Galareta drobiowa

2 min czytania
0
488
galareta drobiowa

Galareta drobiowa to tradycyjna polska potrawa przygotowywana z gotowanego mięsa drobiowego, które zastyga w swoim naturalnym żelu. Poniżej przedstawiam podstawowy przepis na galaretę drobiową.

Składniki:

  1. 1 cały kurczak lub części kurczaka (nogi, skrzydełka itp.)
  2. 2-3 łyżki octu jabłkowego lub winnego
  3. 1 duża marchew
  4. 1 pietruszka
  5. 1/2 selera naciowego
  6. 1 cebula
  7. 2-3 ząbki czosnku
  8. 1 liść laurowy
  9. 2-3 ziarna ziela angielskiego
  10. Sól i pieprz do smaku
  11. (opcjonalnie) Żelatyna (jeśli galareta nie chce dobrze zastygać)

Przygotowanie:

  1. Gotowanie bulionu: Kurczaka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (jeśli używasz całego) i wkładamy do dużego garnka. Dodajemy obrane i umyte warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera oraz obraną i przekrojoną na pół cebulę. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i czosnek. Zalewamy wszystko zimną wodą tak, aby przykryła składniki, dodajemy sól, pieprz oraz ocet.
  2. Gotujemy na małym ogniu około 2-3 godzin. W trakcie gotowania można usuwać powstającą pianę.
  3. Po ugotowaniu wyjmujemy mięso z garnka. Bulion przecedzamy przez sito lub gęstą ściereczkę, usuwając warzywa i przyprawy. Mięso drobimy na mniejsze kawałki, usuwając kości.
  4. Jeśli bulion nie jest wystarczająco żelujący, możemy dodać żelatynę (wg wskazówek na opakowaniu).
  5. W naczyniach, w których chcemy zestawić galaretę (np. w foremkach, miseczkach), układamy kawałki mięsa. Zalewamy je przecedzonym i ewentualnie doprawionym bulionem.
  6. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc) aż galareta dobrze zastygnie.
  7. Podajemy schłodzoną, np. z octem, musztardą lub chrzanem.

Smacznego!

Comments are closed.