Biotyna to jedna z witamin z grupy B, która jest odpowiedzialna za rozkładanie tłuszczy oraz węglowodanów ze spożywanych pokarmów i przekształcanie ich w energię. Ta energia dostarcza paliwa do wielu niezbędnych funkcji organizmu. Biotyna jest również czasami nazywana witaminą B7, witaminą H lub koenzymem R. Składnik ten wpływa na zdrowie skóry, pomaga regulować poziom cholesterolu LDL oraz cukru we krwi. Jest także niezbędny do produkcji keratyny, która wzmacnia paznokcie i włosy. Biotyna ma bardzo duży wpływ na zdrowie naszego organizmu, dlatego warto wiedzieć, jak objawia się jej niedobór.
Jak rozpoznać niedobór biotyny?
Opisywana witamina z grupy B jest rozpuszczalna w wodzie. Oznacza to, że nie będzie ona długo magazynowana w naszym ciele. Organizm nie wytwarza jej także w sposób naturalny. Jednak mimo to, niedobór biotyny nie jest tak powszechny, jak niedobory innych ważnych składników. Niewiele osób stosujących zdrową, dobrze zbilansowaną dietę będzie miało trudności z zapewnieniem sobie wystarczającej ilości witaminy H. Wiele popularnych produktów spożywczych zawiera duże ilości tego związku.
Jednak nie brakuje dziś osób, które z powodu angażującej pracy i wielu innych obowiązków, mogą mieć problemy z zachowaniem zdrowej diety. W takiej sytuacji może wystąpić niedobór biotyny. Wiele z jego objawów będzie widocznych gołym okiem – to m.in.: sucha lub łuszcząca się skóra, łamliwe, wypadające włosy, pękanie kącików ust oraz czerwone wysypki na skórze, zwłaszcza na twarzy. Objawy niedoboru biotyny, które mogą wpływać na nasze codzienne funkcjonowanie, to np.: suchość oczu, zmęczenie, bezsenność lub trudności ze snem, utrata apetytu, mdłości, uczucie pieczenia lub kłucia w dłoniach i stopach, ból w mięśniach, a także trudności z chodzeniem.
W jaki sposób dostarczać organizmowi biotynę?
Dzienne zapotrzebowanie na biotynę nie jest duże. Dorosły powinien dążyć do spożycia 30 mikrogramów (µg), dziecko powinno otrzymywać 5 µg, a kobieta w ciąży powinna spożywać 35 µg witaminy H dziennie. Pozyskiwanie biotyny z pożywienia jest dość łatwe. Wiele popularnych produktów spożywczych zawiera duże ilości tego związku. To m.in.: zielony groszek, nasiona słonecznika, marchew, kalafior, grzyby, gotowane jajka, podroby, w tym wątroba i nerki, a także produkty mleczne.
Biotyna jest często polecana również w postaci multiwitamin lub pojedynczych suplementów. Jeśli zdecydujemy się na suplementację, warto najpierw skonsultować dawkowanie biotyny z lekarzem, a następnie wybrać produkt z czystym, sprawdzonym składem. Idealnie, gdy suplement będzie pokrywał dzienne zapotrzebowanie na wszystkie witaminy z grupy B. Witaminy z grupy B tworzą kompleks witamin B i spełniają w naszym organizmie wiele ważnych funkcji. Przede wszystkim wspierają układ nerwowy i sercowo-naczyniowy, a także nasze mięśnie, odporność, trawienie, czy nawet poziom energii.