Przepisy kulinarne Miodziak orzechowy i najlepsze przepisy na deser w pucharku Redakcja Opublikowano 31 sierpnia 2021 6 min czytania 0 405 deser w pucharku Desery w pucharkach to bardzo eleganckie i efektowne dania, które zaserwowane podczas imprezy lub przyjęcia, z pewnością zrobią wrażenie na gościach. Wyglądają zaskakująco, są wygodne w jedzeniu i nie tracą formy pod wpływem wysokiej temperatury. Są warstwowe, kolorowe, nowoczesne i szybkie w przygotowaniu. Oto nasze 5 propozycji na deser w pucharku, w którym głównym składnikiem jest baton ziarnisty – Miodziak Orzechowy. Gwarantujemy, że polubią je i dzieci, i dorośli. Zaczynamy! Szybkie menu: 1) Czekoladowa rozkosz z Miodziakiem i musem malinowym 2) Budyniowy deser orzechowo-karmelowy z bitą śmietaną 3) Który deser z batonem Miodziak wykonacie jako pierwszy? Czekoladowa rozkosz z Miodziakiem i musem malinowym Ten rozkosznie czekoladowy deser pokochają wszyscy fani połączeń słodko-kwaśnych. Niezwykle słodki czekoladowy krem w połączeniu z kwaśnym musem malinowym i chrupiącą warstwą z Miodziaka marki Galicia, stanowią połączenie idealne. Do przygotowania deseru potrzebujecie słoików lub szerokich szklanek, a także: Miodziak orzechowy – 6 sztuk (1 sztuka na jedną porcję) Śmietana 36% – 250 ml (koniecznie schłodzona) Mascarpone – 250 gram Czekolada mleczna – 200 gram Cukier puder – ok. 4 łyżki Maliny – 300 gram (najlepiej świeże) Przygotowanie deseru rozpoczynamy od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej, a następnie odstawienia jej do ostygnięcia. Finalnie powinna być odrobinę letnia. W międzyczasie ubijamy na sztywno naszą śmietankę 36%. W oddzielnej misce, przy pomocy miksera, mieszamy dokładnie serek mascarpone z cukrem pudrem, wlewając do niego, powoli i delikatnie, wystudzoną czekoladę. Tak przygotowaną masę czekoladową łączymy z ubitą śmietaną. Oczywiście dodajemy śmietanę do masy czekoladowej — nie odwrotnie. Łączymy je za pomocą szpatułki bądź łyżki, by piana nie opadła. Masę możecie w tym momencie odłożyć do lodówki i przejść do blendowania malin. Sugerujemy ich nie słodzić. Mają być mocno kwaśne i stanowić przełamanie dla czekoladowej słodyczy. Ostatni krok to wyłożenie deseru do pucharków. Przygotujcie sześć, ponieważ tyle porcji wychodzi z tego przepisu. Na dno każdego z nich pokruszcie miodziak orzechowy (połowę), następnie warstwa mocno czekoladowego kremu na bazie mascarpone i mus malinowy, po nim znowu kolej na batonik, krem i po raz drugi — mus. Górę deseru możecie ozdobić listkiem świeżej aromatycznej mięty i świeżą maliną. Gwarantujemy, że Wasze podniebienie będzie w szoku. To jest tak pyszne! Budyniowy deser orzechowo-karmelowy z bitą śmietaną Budyń karmelowy w proszku – 1 opakowanie Mleko do ugotowania budyniu – ilość jak na opakowaniu Cukier do ugotowania budyniu – ilość jak na opakowaniu Śmietanka 36% – 250 ml Cukier puder 4 łyżki Miodziak orzechowy – 6 sztuk (1 sztuka na jedną porcję) Solone orzeszki do posypania deseru Przekładany deser karmelowo-orzechowy jest naprawdę banalnie prosty w przygotowaniu. Wystarczy, że ugotujecie budyń według znajdującej się na opakowaniu instrukcji. W międzyczasie ubijcie zimną śmietanę z cukrem i odłóżcie ją do lodówki, a następnie pokruszcie orzechowe batoniki ziarniste Miodziak na niewielkie okruszki. Gdy budyń ostygnie, możecie układać deser. Na dno szklanek, pucharków lub kieliszków wsypcie odrobinę okruszków, następnie budyń, znowu okruszki Miodziaka i kolejny raz budyń karmelowy. Na wierzch deseru dodajcie bitą śmietanę. Wszystko posypcie słonymi orzeszkami i udekorujcie, jeśli macie, gotowym sosem karmelowym. Bez problemu kupicie go w pobliskim sklepie spożywczym. Który deser z batonem Miodziak wykonacie jako pierwszy?