Proste muffinki czekoladowe, których przygotowanie zajmie ci kilka minut.
- 2 szt jajka (rozmiar M)
- 2 szkl mąki pszennej
- 2 łyżki kakao (obojetnie jakie)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl cukru (u mnie trzcinowy)
- 3/4 szkl mleka (3,2%)
- 1/2 szkl oleju
- Przygotuj miskę.
- Przesiej mąkę, następnie dodaj pozostałe składniki.
- Dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki lub miksera.
- Przygotowane ciasto przełóż do 3/4 wysokości papierowych, silikonowych foremek. Jeżeli używasz metalowej foremki, brzegi posmaruj masłem, następnie posyp delikatnie bułką tartą.
- Pamiętaj, muffinki podczas pieczenie wyrosną, dlatego nie wkładamy ciasta na całą wysokość foremki.
Piekarnik nastaw na 180-200 stopni.
Czas pieczenia 20-25 minut ( do suchego patyczka)
Do środka muffinki można dodać nutelle. Robimy to przed pieczeniem, dodając na dno troszkę ciasta, następnie dodajemy nutelle, i ponownie dodajemy ciasta.
Można również do ciasta dodać pokrojoną w kostkę czekoladę, orzechy czy bakalie, i dokładnie wymieszać.