Przepisy kulinarne Muffinki czekoladowe Redakcja Opublikowano 23 października 2020 1 min czytania 0 584 muffinki czekoladowe Muffinki czekoladowe Proste muffinki czekoladowe, których przygotowanie zajmie ci kilka minut. 2 szt jajka (rozmiar M) 2 szkl mąki pszennej 2 łyżki kakao (obojetnie jakie) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru (u mnie trzcinowy) 3/4 szkl mleka (3,2%) 1/2 szkl oleju Przygotuj miskę. Przesiej mąkę, następnie dodaj pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki lub miksera. Przygotowane ciasto przełóż do 3/4 wysokości papierowych, silikonowych foremek. Jeżeli używasz metalowej foremki, brzegi posmaruj masłem, następnie posyp delikatnie bułką tartą. Pamiętaj, muffinki podczas pieczenie wyrosną, dlatego nie wkładamy ciasta na całą wysokość foremki. Piekarnik nastaw na 180-200 stopni. Czas pieczenia 20-25 minut ( do suchego patyczka) Do środka muffinki można dodać nutelle. Robimy to przed pieczeniem, dodając na dno troszkę ciasta, następnie dodajemy nutelle, i ponownie dodajemy ciasta. Można również do ciasta dodać pokrojoną w kostkę czekoladę, orzechy czy bakalie, i dokładnie wymieszać.