Zdrowie Rutyna – właściwości i zastosowanie Redakcja Opublikowano 11 października 2019 3 min czytania 0 570 rutyna Rutyna znana jest wszystkim, jako substancja występująca w duecie z witaminą C. Zazwyczaj witaminę C z rutyną stosuje się na przeziębienie i profilaktycznie w okresie wzmożonej zachorowalności na wszelkiego rodzaju infekcje. Szybkie menu: 1) Gdzie występuje rutyna i jakie ma właściwości? 2) Zastosowanie Gdzie występuje rutyna i jakie ma właściwości? Rutyna jest związkiem organicznym z grupy glikozydów flawonoidowych. Pozyskuje się ją z wielu roślin np. perełkowca japońskiego, gryki, dziurawca, mięty, ruty, berberysu, aronii, fiołka trójbarwnego oraz czarnego bzu. Nie musimy oczywiście przyjmować od razu tabletek z wyciągiem z tych roślin. Odpowiednią ilość rutyny możemy zapewnić sobie, komponując posiłki z produktów bogatych w tę substancję. Rutynę znajdziemy w produktach takich jak: cebula, ziemniaki, marchewka, pomidory, jagody, cytryny, pomarańcze, winogrona. Rutyna jako flawonoid jest silnym antyoksydantem, ma właściwości uszczelniające, przeciwwysiękowe i zmniejsza toksyczność utlenionego cholesterolu. Rutyna spowalnia utlenianie witaminy C, działa przeciwzapalnie i blokuje niektóre reakcje alergiczne. Zastosowanie Rutyna dzięki swoim szerokim właściwościom stosuje się: Dla uszczelniania naczyń krwionośnych przy pajączkach, Dla poprawy oporności razem z witaminą C, W zaburzeniach krążenia żylnego, W retinopatii cukrzycowej, W miażdżycy naczyń, Przy infekcjach takich jak grypa czy przeziębienie. Mimo, że rutyna występuje w wielu suplementach czy kosmetykach nie jest obojętna dla organizmu. Długotrwałe stosowanie rutyny może wzmacniać działanie leków przeciwzakrzepowych i niesteroidowych leków przeciwzapalnych, a osłabia działanie leków przeciwdepresyjnych. Rutyna występuje w lekach i suplementach diety, ale także w kremach, które stosuje się dla skóry naczyniowej. Przy kuracji dla skóry naczyniowej można korzystać z kosmetyków i preparatów doustnych zawierających rutynę. Rutyna jest substancją znaną już od XIX wieku, jej właściwości są sprawdzone przez wielu lekarzy i ich pacjentów. Watro wziąć pod uwagę tę substancję komponując swoją dietę, planując suplementację szczególnie w okresie jesienno-zimowym.