Soczysty kurczak na piwie

2 minut czytania
0
0
kurczak na piwie

 

kurczak na piwie

Soczysty kurczak na piwie

Miękki, soczysty i delikatny kurczak, z chrupiącą skórką.
Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 1 godz 15 min
Rodzaj dania Danie główne
Porcja 4

Składniki
  

  • 1 szt kurczak
  • olej
  • przyprawa do kurczaka
  • czosnek
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz
  • bulion drobiowy w słoiczku winiary
  • 1 szt piwo w butelce

Przygotowanie krok po kroku
 

  • Kurczaka dokładnie umyj, z butelki odmocz etykiety.
  • Kurczaka dokładnie natrzyj bulionem (cienka warstwa)
  • Następnie na wysmarowanego bulionem kurczaka, nałóż ulubione przyprawy, tak aby cały dokładnie był pokryty przyprawami.
  • 2 duże ząbki czosnku, pokrój na małe paski, i powkładaj do kurczaka.
  • Tak przygotowanego kurczaka, włóż na otwarta butelkę piwa, i spryskaj dookoła delikatnie olejem. Dzięki temu skórka będzie chrupiąca.
  • Butelke wraz z kurczakiem wstaw na blachę, lub do naczynia żaroodpornego. Na dno blachy lub naczynia nalej troszkę wody.
  • Wstaw kurczaka do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika, i piecz ok 1h-1:20h.

Uwagi

Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości kurczaka. W przypadku większych kurczaków, czas pieczenia może się wydłużyć. Ważne aby skórka była podpieczona, a nie spalona.
 
Kurczaka można zamarynować dzień wcześniej. Jednak należy pamiętać aby dokładnie owinąć go folią, aby skóra nie wyschła.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Zobacz także

Galareta drobiowa

Delikatna galaretka z kurczaka, idealna propozycja na kolację czy poczęstunek. …