Miękki, soczysty i delikatny kurczak, z chrupiącą skórką.
- 1 szt kurczak
- olej
- przyprawa do kurczaka
- czosnek
- papryka słodka
- sól
- pieprz
- bulion drobiowy w słoiczku winiary
- 1 szt piwo w butelce
- Kurczaka dokładnie umyj, z butelki odmocz etykiety.
- Kurczaka dokładnie natrzyj bulionem (cienka warstwa)
- Następnie na wysmarowanego bulionem kurczaka, nałóż ulubione przyprawy, tak aby cały dokładnie był pokryty przyprawami.
- 2 duże ząbki czosnku, pokrój na małe paski, i powkładaj do kurczaka.
- Tak przygotowanego kurczaka, włóż na otwarta butelkę piwa, i spryskaj dookoła delikatnie olejem. Dzięki temu skórka będzie chrupiąca.
- Butelke wraz z kurczakiem wstaw na blachę, lub do naczynia żaroodpornego. Na dno blachy lub naczynia nalej troszkę wody.
- Wstaw kurczaka do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika, i piecz ok 1h-1:20h.
Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości kurczaka. W przypadku większych kurczaków, czas pieczenia może się wydłużyć. Ważne aby skórka była podpieczona, a nie spalona.
Kurczaka można zamarynować dzień wcześniej. Jednak należy pamiętać aby dokładnie owinąć go folią, aby skóra nie wyschła.