Przepisy kulinarne Soczysty kurczak na piwie Redakcja Opublikowano 1 stycznia 2021 2 min czytania 0 1,025 kurczak na piwie Soczysty kurczak na piwie Miękki, soczysty i delikatny kurczak, z chrupiącą skórką. 1 szt kurczak olej przyprawa do kurczaka czosnek papryka słodka sól pieprz bulion drobiowy w słoiczku winiary 1 szt piwo w butelce Kurczaka dokładnie umyj, z butelki odmocz etykiety. Kurczaka dokładnie natrzyj bulionem (cienka warstwa) Następnie na wysmarowanego bulionem kurczaka, nałóż ulubione przyprawy, tak aby cały dokładnie był pokryty przyprawami. 2 duże ząbki czosnku, pokrój na małe paski, i powkładaj do kurczaka. Tak przygotowanego kurczaka, włóż na otwarta butelkę piwa, i spryskaj dookoła delikatnie olejem. Dzięki temu skórka będzie chrupiąca. Butelke wraz z kurczakiem wstaw na blachę, lub do naczynia żaroodpornego. Na dno blachy lub naczynia nalej troszkę wody. Wstaw kurczaka do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika, i piecz ok 1h-1:20h. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości kurczaka. W przypadku większych kurczaków, czas pieczenia może się wydłużyć. Ważne aby skórka była podpieczona, a nie spalona. Kurczaka można zamarynować dzień wcześniej. Jednak należy pamiętać aby dokładnie owinąć go folią, aby skóra nie wyschła.