Home Przepisy kulinarne Soczysty kurczak na piwie

Soczysty kurczak na piwie

2 minut czytania
Możliwość komentowania Soczysty kurczak na piwie została wyłączona
0
kurczak na piwie

 

Soczysty kurczak na piwie

Miękki, soczysty i delikatny kurczak, z chrupiącą skórką.

  • 1 szt kurczak
  • olej
  • przyprawa do kurczaka
  • czosnek
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz
  • bulion drobiowy w słoiczku winiary
  • 1 szt piwo w butelce
  1. Kurczaka dokładnie umyj, z butelki odmocz etykiety.
  2. Kurczaka dokładnie natrzyj bulionem (cienka warstwa)
  3. Następnie na wysmarowanego bulionem kurczaka, nałóż ulubione przyprawy, tak aby cały dokładnie był pokryty przyprawami.
  4. 2 duże ząbki czosnku, pokrój na małe paski, i powkładaj do kurczaka.
  5. Tak przygotowanego kurczaka, włóż na otwarta butelkę piwa, i spryskaj dookoła delikatnie olejem. Dzięki temu skórka będzie chrupiąca.
  6. Butelke wraz z kurczakiem wstaw na blachę, lub do naczynia żaroodpornego. Na dno blachy lub naczynia nalej troszkę wody.
  7. Wstaw kurczaka do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika, i piecz ok 1h-1:20h.

Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości kurczaka. W przypadku większych kurczaków, czas pieczenia może się wydłużyć. Ważne aby skórka była podpieczona, a nie spalona.

Kurczaka można zamarynować dzień wcześniej. Jednak należy pamiętać aby dokładnie owinąć go folią, aby skóra nie wyschła.

Comments are closed.

Zobacz także

Miodziak orzechowy i najlepsze przepisy na deser w pucharku

Desery w pucharkach to bardzo eleganckie i efektowne dania, które zaserwowane podczas impr…