Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Każdy z nas pomału rozgląda się za ozdobami do domu. Króliczki, kurczaczki, zajączki, rzeżucha oraz jajka to podstawowe rzeczy w okresie świąt wielkanocnych. Do niedawna nasze babcie wykorzystywały tylko domowe sposoby na farbowanie jajek, nie używały chemicznych barwników.
Jak w domowy i naturalny sposób zmienić kolor naszych pisanek ?
Oto kilka sprawdzonych przykładów na uzyskanie różnych kolorów.
- BIAŁY – ugotowane jajko wkładamy do octu
- BRĄZOWY – łupiny z cebuli
- CZARNY – łupiny z orzech włoskiego
- CZERWONY – gotowane buraki, łuski czerwonej cebuli, kwiat hibiskusa
- FIOLETOWY – czarny bez oraz malwa
- GRANATOWY – liście z czerwonej kapusty z kropelką octu
- NIEBIESKI – borówka amerykańska
- ZIELONY – pokrzywa oraz szpinak
- ZŁOTY – kurkuma oraz łupiny cebuli ale w małej ilości
- ŻÓŁTY – curry, kurkuma, rumianek
Jak zabarwić jajka ?
Najlepiej dzień wcześniej do garnka wrzucić wybrany składnik na 24h. Następnego dnia porządnie zagotować dodać łyżkę octu i porządnie wymieszać. Następnie albo gotować jajka w wywarze albo wrzucić już wcześniej ugotowane do gorącego wywaru i pozostawić do ostygnięcia. Ja jestem zwolennikiem gotowania surowych jajek w wywarze, ponieważ uzyskuje się mocniejszy kolor. Najlepiej sprawdzają się oczywiście białe jajka. Im więcej produktu damy do wywaru, tym kolor będzie intensywniejszy. Dodatkowo możemy według uznania ozdobić zafarbowane jajka np.: koszulkami/naklejkami termicznymi na jajka.