Wiadomoto Zdrowie Mąka kasztanowa – jak zrobić mąkę z kasztanów

Mąka kasztanowa – jak zrobić mąkę z kasztanów

10 min czytania
0
2,994
mąka kasztanowa

Mąka kasztanowa jest otrzymywana przez zmielenie kasztanów jadalnych. Dzięki swoim właściwościom i wartościom odżywczym coraz bardziej zyskuje na popularności. Charakteryzuje ją słodki smak i orzechowy zapach. Strukturą jest bardzo zbliżona do mąki pszennej. Mąka kasztanowa jest perfekcyjnym produktem, w którym znajdziemy odpowiednio wyważone i łatwo przyswajalne wartości odżywcze, które pozwolą nam na lepsze i zdrowsze odżywianie. Ten rodzaj mąki ma dwie zalety: brak glutenu i wysoką plastyczność.

Mąka kasztanowa

Mąka kasztanowa ceniona jest ze względu na swoje wartości odżywcze, właściwości zdrowotne oraz walory smakowe. Zawiera wysokiej jakości białka i aminokwasy. Jest źródłem węglowodanów, kwasów tłuszczowych oraz błonnika i cennych minerałów m.in.: miedzi, potasu, fosforu, magnezu oraz witaminy B6. Ze względu na zawartość cennych dla ludzkiego organizmu witamin i minerałów warto przynajmniej cześć mąki pszennej zamienić na mąkę kasztanową.

Mąka kasztanowa – właściwości lecznicze

  • obniża poziom cholesterolu we krwi
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, ze względu na obecność przeciwutleniaczy oraz kwasów tłuszczowych
  • dzięki obecności potasu obniża ciśnienie krwi
  • ze względu na wysoką zawartość żelaza zapobiega anemii
  • jest źródłem magnezu i fosforu, więc wpływa na prawidłowy metabolizm kości oraz ich prawidłową budowę
  • zwiększa odporność, dzięki wysokiej zawartości miedzi
  • poprawia pracę mózgu, zapobiega chorobom serca oraz układu krążenia

Mąka kasztanowa – wartości odżywcze

Mąka z owoców kasztanowca jadalnego to jedno z najlepszych źródeł energii. Porcja 100 g mąki kasztanowej zawiera aż 3 g białka, 2 g tłuszczu, 37 g węglowodanów i 7 g błonnika. Jednocześnie porcja 100 gram mąki kasztanowej dostarcza 370 kcal. To dużo, jednak dzięki wysokiej zawartości błonnika cukier w niej zawarty uwalnia się powoli i syci na długo.
Zaznaczmy, że w mące kasztanowej znajdziemy witaminy A, C, E oraz z grupy B – w tym B1, B2, B3, B5, B6. Zmiana tradycyjnej mąki pszennej na mąkę kasztanową będzie miało zbawienny wpływ na wzrok, a także wspomaganie procesu wzrostu dzieci i młodzieży. Powinny po nią sięgać kobiety planujące potomstwo, a także panie w okresie menopauzalnym. Mąka kasztanowa to produkt szczególnie wartościowy także dla kobiet ciężarnych.

Zastosowanie mąki kasztanowej

Mąka kasztanowa najczęściej stosowana jest do przygotowania wybornych deserów, z uwagi na swój doskonały smak. Może być dodatkiem do naleśników czy ulubionych ciast, oraz makaronów i chleba. Bardzo dobrze sprawdza się z wanilią lub czekoladą, co nie znaczy, że nie można eksperymentować i spróbować jej sił w połączeniu z mięsem czy grzybami.
Mąka kasztanowa może być używana zamiast mąki pszennej, mąki migdałowej czy mąki ryżowej oraz w mieszance mąk – szczególnie dobrze sprawdza się z mąką ryżową, nadając potrawom wyższą jakość.

Jak zrobić mąkę kasztanową w domu?

Mąkę kasztanową można samodzielnie przygotować w domu! Wystarczy przygotować jadalne kasztany, nadciąć skórki i piec przez 25 minut w piekarniku, aż skórki będą odchodzić. Później ponownie wstawić do piekarnika w celu wysuszenia na kilka godzin, utrzymując niską temperaturę (ok. 50 st. C). Wcześniej można je przekroić na ćwiartki, by zwiększyć powierzchnię suszenia. Kiedy będą suche, wystarczy, że zmielimy je w młynku do kawy, lub użyjemy w tym celu blendera. Mąkę powinniśmy przechowywać nie dłużej niż 6 miesięcy, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Mąka kasztanowa – przepisy, ciasto

Czekoladowe ciasto kasztanowe to idealny deser na specjalne okazje. Owoce kasztanowca nie zawierają glutenu, co oznacza, że ciasto jest bezglutenowe. Podstawą ciasta jest puree z kasztanowca jadalnego. Połączenie czekolady i jadalnych kasztanów jest doskonałe w smaku. Potrzebne składniki:

  • 415g niesłodzonego puree z kasztanów
  • 125g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka ciemnego rumu
  • 6 dużych jajek, białka i żółtka oddzielnie
  • 250g deserowej lub gorzkiej czekolady
  • szczypta soli
  • 50g drobnego cukru do wypieków
  • 25g jasnego brązowego cukru muscovado
ciasto kasztanowe
ciasto kasztanowe

Przygotowanie krok po kroku

  1. Wszystkie składniki potrzebne do wykonania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Najpierw należy roztopić czekoladę w kąpieli wodnej bądź mikrofali oraz ostudzić.
  2. W misce, w której będziemy łączyć składniki za pomocą miksera, należy umieścić masło oraz cukier muscovado. Utrzeć do puszystej masy maślanej. Następnie dodajemy puree z kasztanów, wanilię, rum, żółtka i przestudzoną czekoladę. Zmiksować do połączenia składników.
  3. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno, z odrobiną soli. Dodajemy drobny cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, ubijamy po każdym dodaniu. Ubite już jajka dodajemy do masy kasztanowej, mieszamy delikatnie rózgą kuchenną do połączenia.
  4. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 23cm, którą należy wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia. Przez około 45 minut piec w temperaturze 180 st. C. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów tortownicy i delikatnie popękać. Wyjąć i wystudzić – podczas studzenia ciasto opadnie.
  5. Ciasto podajemy oprószone cukrem pudrem.
Comments are closed.