Zastosowanie mniszka lekarskiego w okresie jesienno-zimowym może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie. Specyfik posiada działanie przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe, dlatego najczęściej stosowany jest podczas leczenia infekcji gardła oraz kaszlu.
Mniszek lekarski – co to jest?
Mniszek lekarski, który potocznie nazywany jest mleczem lub dmuchawcem, jest bez wątpienia jedną z najbardziej znanych i popularnych roślin, które występują w Polsce. Roślina została rozpowszechniona oraz objęta większą uwagą, poprzez swoje pozytywne właściwości dla naszego zdrowia. Jest on rośliną jadalną, należący do rodziny astrowatych. Swoje zastosowanie znalazł w kuchni, medycynie oraz ziołolecznictwie. Mniszek lekarski spożywany może być na surowo, po ugotowaniu czy usmażeniu, a nawet w postaci soku lub naparu.
Zastosowanie mniszka lekarskiego
Mniszek lekarski spożywany może być na surowo, po ugotowaniu czy usmażeniu, a nawet w postaci soku lub naparu. Najbardziej znana forma zastosowania mniszka to różnego rodzaju okłady, kompresy, syropy oraz napary. Jest on bogaty w witaminę C i witaminy z grupy B, olejek eteryczny, a także sole mineralne.
Ekstrakty znajdujące się w liściach mniszka lekarskiego, obdarzone są obecnością związków, które idealnie wspomagają organizm w walce z drobnoustrojami. Oprócz właściwości przeciwzapalnych oraz przeciwwirusowych, surowiec posiada właściwości, które obniżają poziom LDL-C (zły cholesterol). Jednocześnie sprawia, że poziom HDL-C (dobry cholesterol) zwiększa się, co pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
Mniszek lekarski – właściwości
Syrop z mniszka lekarskiego stosowany głównie do leczenia infekcji gardła, ma o wiele więcej zalet, o których warto wiedzieć. Warto posiadać syrop z mniszka lekarskiego w swojej domowej apteczce, ponieważ działa on na różne dolegliwości.
Właściwości mniszka lekarskiego:
- moczopędne
- przyspieszające gojenia się ran
- przeciwzapalne
- antybakteryjne
- przeciwwirusowe
- odtruwające
- przeciwmiażdżycowe
- wzmacniające układ odpornościowy
- wspierające układ oddechowy
- usprawniające trawienie
Syrop z mniszka lekarskiego
Syrop z mniszka lekarskiego posiada właściwości przeciwmiażdżycowe i żółciopędne. Jednak aby owy syrop uzyskać, powinniśmy mieć na uwadze zbiory kwiatów mniszka lekarskiego, które powinny odbywać się w maju. W tym okresie kwiaty mniszka są najbardziej dojrzałe oraz pozbawione gorzkiego smaku.
Zbiory powinny odbywać się w słoneczny dzień, koniecznie przed południem, bowiem kwiaty mniszka w tych godzinach są najbardziej otwarte. Niezbędne będzie również wyłożenie zebranych kwiatów na białym papierze oraz usunięcie wszelkich owadów.
Składniki, które będą nam potrzebne do przygotowania syropu z mniszka lekarskiego to:
- 1 litr kwiatów mlecza
- 2 cytryny
- 1 litr wody
- 1 kg cukru
Wyczyszczone kwiaty mniszka należy włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować na niewielkim ogniu przez około 15 minut. Następnie garnek powinien zostać odstawiony w chłodne miejsce na dobę. Po upływie wyznaczonego czasu należy odcedzić wywar przez sito.
Kolejnym krokiem będzie dodanie soku z cytryny oraz cukru. Całość należy wymieszać oraz ponownie gotować na niewielkim ogniu – tym razem do uzyskania gładkiej oraz lejącej konsysentcji miodu. Szacowany czas gotowania wynosi około 2 godzin.
Syrop jest gotowy, aby przelać go do słoików. Warto zaznaczyć, że termin ważności domowego syropu z mniszka lekarskiego upływa po kilku miesiącach od jego przygotowania.
Gotowy syrop możemy kupić w niemalże każdym sklepie zielarskim. W aptece czeka na nas mniszek lekarski w postaci ziół do zaparzenia herbatki oraz miodu.