Miód gryczany, wielokwiatowy, lipowy czy spadziowy, wybór miodów jest naprawdę spory. Jednak w ostatnim czasie hitem stała się pierzga pszczela. Czym jest pierzga, oraz jakie posiada właściwości?
Pierzga pszczela – co to takiego?
Pierzga pszczela wytwarzana jest przez pszczoły w ulu, a co więcej jest także doskonałym pożywieniem dla samych pszczół. Pierzga to nic innego jak przetworzony pyłek kwiatowy, a powstaje z mieszanki pyłku kwiatowego, śliny a także miodu. Pszczela pierzga ma charakterystyczny wygląd nieregularnych, grudek o twardej konsystencji. Niestety jej ilość jest dosyć ograniczona, dlatego też ceny pierzgi jest dużo wyższa niż cena miodu.
Jakie witaminy zawiera pierzga?
Pierzga jak już wspomnieliśmy jest również pokarmem dla pszczół, i warto tutaj wspomnieć, że pszczoły które żywią się pierzgą a nie pyłkiem pszczelim żyją dłużej. Przypuszcza się że jest to spowodowane zawartością pszczelego mleczka, które uznawane jest za „eliksir młodości”. Natomiast dla nas ludzi, pierzga pszczela jest bombą substancji odżywczych, odtruwających a także wzmacniających, wysokiej zawartości białka, aminokwasów, polifenoli. W pierzdze znajdziemy witaminę C, B1, B2, B3, B6, B12, A, PP, K, E, H, D. Oprócz witamin pierzga zawiera mikroelementy oraz makroelementy, takie jak
- magnez,
- żelazo,
- miedź,
- cynk,
- potas,
- fosfor,
- sód
Wpływ pierzgi pszczelej na organizm ludzki
Zawartość wielu witamin, mikro i makroelementów, bardzo pozytywnie wpływa na organizm ludzki. Oprócz zdecydowanej poprawy odporności organizmu, pierzga pszczela także:
- wspomaga leczenie innymi środkami farmakologicznymi
- wzmacnia system nerwowy
- wspomaga pamięć i koncentrację
- reguluje pracę układu pokarmowego
- łagodzi alergie
- działa przeciwmiażdżycowo
- ma pozytywny wpływ na pracę serca
- pomaga przy schorzeniach kardiologicznych
- działa przeciw starzeniowo
- oczyszcza wątrobę
- stosowana jest w apiterapii
- uzupełnia niedobory żelaza przy anemii
- wspomaga leczenie prostaty
- nawilża skórę
- pomaga w walce z biegunką
Pierzga pszczela wskazana jest szczególnie dla wegetarian, wegan, oraz osób starszych. Zalecana jest również do stosowania w okresie rekonwalescencji po chorobie np. grypie lub operacji, aby wzmocnić organizm.
Jak należy stosować pierzgę pszczelą?
Stosowanie pierzgi jest bardzo proste, można to robić na kilka sposobów. Pierwszy sposób, to po prostu przyjmowanie pierzgi na łyżeczce, zaleca się 1 łyżeczkę dziennie to jest ok 40gr.
Można również pierzgę spożywać w formie rozpuszczonej. Należy zalać łyżkę pierzgi wodą/herbatą i odstawić na noc. Pozostawienie pierzgi do rozpuszczenia, zwiększa jej działanie. Tak przygotowany napój, najlepiej stosować rano na czczo.
Są również osoby, które preferują żucie pierzgi. Można również użyć jej jako dodatek do jogurtu, posypkę czy przekąskę przed tv. Forma w jakiej przyjmujemy pierzgę nie ma znaczenia, również nie należy obawiać się przedawkowania.
UWAGA!
Osoby z alergią na pyłki kwiatów, powinny zachować szczególną ostrożność. Pierzga posiada wysoki indeks glikemiczny, na co również powinny zwrócić uwagę diabetycy.
Ile kosztuje pierzga pszczela?
Kilogram pierzgi pozyskuje się z aż 30 ramek pszczelich, a jej odpowiednie przechowywanie jest bardzo ważne aby nie zalęgły się szkodniki . Ze względu na dosyć mocno ograniczony dostęp do produktu, pierzga pszczela sprzedawana jest w malutkich słoiczkach, zazwyczaj od 100 do 400 gram. Cena za kilogram może sięgać nawet 200 złotych.