Czy wiesz, że naturalna herbata matcha posiada aż 137 razy więcej cennych dla zdrowia i urody antyoksydantów od zwykłej zielonej herbaty? Wszystko za sprawą samego w sobie produktu – który nie jest jedynie naparem, powstałym w wyniku zalania herbaty wodą, ale startymi w drobny pył listkami tej cennej dla zdrowia rośliny! Nie od dziś ekologiczna matcha kojarzy się nie tylko z fantastycznymi właściwościami prozdrowotnymi, ale także kwintesencją tradycyjnej, japońskiej ceremonii herbacianej. Różnica między nią, a standardową zieloną herbatą pojawia się już na etapie uprawy – liście nie tylko podlegają ogrzewaniu parą (co zatrzymuje ich utlenianie), ale także poddawane są solidnej selekcji, suszeniu i cięciu na mniejsze cięci. Ucieranie na proszek jaki znamy pod nazwą „matcha” jest ostatnim etapem pozyskiwania zdrowej, ekologicznej herbaty.
Ekologiczna matcha – kiedy warto ją pić?
Zdrową, wysokiej jakości matchę poleca się wszystkim tym z nas, którzy chcą naturalnie wzmocnić organizm oraz spowolnić proces jego starzenia się. Bogata w antyoksydanty matcha – z powodzeniem neutralizuje wolne rodniki tlenowe, których wysoka ilość w organizmie powoduje między innymi powstawanie zmarszczek i przebarwień skórnych. Jednak regularne picie zielonej herbaty macha to nie tylko sprawdzony sposób na zachowanie urody, ale także remedium na tak zwany „zły cholesterol”, stany zapalne organizmu, nadmiar tkanki tłuszczowej. Co ciekawe, matcha zwiększa także dostępność glikogenu – ograniczając tym samym negatywny wpływ stresu podczas intensywnego treningu całego ciała (dzięki czemu sprawdzi się także tym z nas, którzy systematycznie uprawiają sport)!
Jak wybrać matchę dla siebie i swoich Bliskich?
W sklepie ze zdrową żywnością i suplementami znajdziemy dziś wiele propozycji matchy – wybierając tę dla siebie i swojej Rodziny, zwróćmy uwagę na to, aby była to herbata organiczna, certyfikowana. Decydując się na zakup naturalnej japońskiej herbaty matcha z Kioto (regionu znanego od ponad 800 lat z upraw zielonej herbaty najwyższej jakości, słynącego z żyznej gleby i czystych wód) – możemy liczyć na produkt o wysokim poziomie przeciwutleniaczy i minerałów, powstały na ziemiach wolnych od pestycydów, którego jakość potwierdzają odpowiednie certyfikaty. Marką japońskiej organicznej sproszkowanej herbaty matcha, która jako pierwsza wprowadziła matchę na polski rynek, jest MOYA MATCHA – ciesząca się dziś ogromnym zaufaniem wśród miłośników naturalnej zielonej herbaty.
W ofercie marki znajdziemy zarówno matchę w większych opakowaniach, jak i wygodnych saszetkach, które bez problemu zabierzemy ze sobą do pracy czy na uczelnię!
Jak przygotować zieloną herbatę matcha?
Aby móc cieszyć się smakiem i prozdrowotnym działaniem organicznej matchy – wystarczy wsypać łyżeczkę produktu do czarki, a następnie zalać ją niewielką ilością ciepłej wody i szybko wymieszać. W roli „mieszadełka” doskonale sprawdzi się bambusowy chasen – który dostaniemy w efektownych zestawach prezentowych z matchą. To właśnie miotełka, służąca do mieszania i spieniania herbaty, pełni niezwykle ważną rolę podczas całej ceremonii – nadając matchy wyjątkowej konsystencji. Po wymieszaniu herbaty – dodajemy stopniowo resztę wody (mieszając do czasu uzyskania 200 ml naparu). Podczas przygotowania matchy warto zwrócić uwagę na temperaturę wody – zalewanie jej wrzątkiem może spowodować utratę cennych właściwości odżywczych.
Bez wątpienia – zdrowa herbata matcha to jeden z tych produktów, które warto mieć w domowej spiżarce! Jej prozdrowotne działanie w połączeniu z nietuzinkowym smakiem sprawia, że matcha jest tak bardzo doceniana przez wielu z nas!