Awokado – skąd pochodzi i jakie ma właściwości?

9 minut czytania
0
0
awokado

Awokado, które jest głównym składnikiem pasty guacamole, w ostatnim czasie zyskało na dużej popularności. Okazało się, że smaczny owoc posiada wiele właściwości, które są korzystne dla naszego zdrowia oraz pozytywnie wpływają na nasz organizm.

Awokado – skąd pochodzi i jakie ma właściwości?

Owoc awokado jest rośliną, a konkretnie drzewem, hodowanym oraz bardzo popularnym w południowo-środkowym Meksyku. Awokado, traktowane jako świętość, pochodzi z krajów Ameryki Południowej. W dawnych czasach, owoc był podstawowym składnikiem diety Azteków, którzy uważali go za ”jądro rosnące na drzewie”.

Dojrzewanie awokado może trwać nawet do okresu 8 miesięcy. Drzewa, na których rośnie owoc, mogą sięgać nawet do 20 m wysokości, nie tracąc wyrazistego, zielonego koloru. Owoc bogaty w wartości odżywcze jest rośliną typowo egzotyczną. Okazuje się, że istnieje blisko 400 odmian awokado, niestety na polskim rynku znajdziemy zaledwie kilka z nich.

owoc awokado
owoc awokado

Owoc sam w sobie posiada wiele wartości odżywczych oraz leczniczych, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie oraz cały organizm. Cenne substancje odżywcze, w które wzbogacone jest awokado to m.in. kwas oleinowy, który obniża stężenie cholesterolu we krwi. Awokado jest także bogatym źródłem potasu, które reguluje ciśnienie krwi, ma pozytywny wpływ na pracę serca oraz układ nerwowy. Witaminy, które zawiera w sobie awokado, sprawiają, że jest on uważany za jeden z najzdrowszych owoców świata.

Regularne spożywanie awokado jest korzystne dla naszego zdrowia. Badania udowodniły, że jego profilaktyczne działanie ma wpływ na różnego rodzaju schorzenia. Właściwości awokado:

  • działanie przeciwzapalne
  • obniżanie cholesterolu
  • zmniejszenie ryzyka chorób serca
  • zmniejszenie ryzyka udaru
  • regulowanie ciśnienia krwi
  • wspomaganie wzroku
  • pozytywne działanie na skórę
  • poprawa pracy mózgu
  • regulowanie poziomu cukru we krwi
  • pomoc w walce z miażdżycą
  • wspieranie układu immunologicznego

Witaminy i składniki odżywcze awokado

Szereg substancji odżywczych, które znajdują się w awokado, jest niesamowitą dawką witamin dla naszego organizmu. W awokado znajdziemy m.in. witaminy A, B1, B2, B3, B6 C, E, K i H. Owoc bogaty jest również w sporą zawartość białka, kwasu foliowego i kwasu pantotenowego, a także magnez, cynk, miedź, mangan, potas, fosfor, wapń, fitosterole, beta karoten oraz błonnik.

Mimo sporej dawki witamin, awokado uznawane jest także za jeden z bardziej kalorycznych owoców. Uważa się tak dlatego, że 100g produktu zawiera aż 160kcal. Jego głównym składnikiem jest woda, która stanowi od 67% do 78% miąższu. Poza tym owoc charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu oraz błonnika.

Wartości lecznicze

Oprócz wartości odżywczych, awokado posiada również wartości lecznicze – nie bez powodu uznawane jest jako najzdrowszy owoc świata. Miąższ, które znajduje się w awokodo, posiada cztery razy większą gęstość odżywczą niż jakikolwiek inny owoc.

Stosowany w medycynie m.in. w dolegliwościach związanych z bólem brzucha, biegunkami, wrzodami żołądka lub wątroby, a także cukrzycą. Więc jak widać, awokado jest świetnym uzupełnieniem codziennej diety.

Jak kupić dobre awokado? Kiedy jest dojrzałe oraz jak smakuje?

Zielony owoc jest uniwersalnym składnikiem wielu potraw. Awokado posiada swoje grono fanów, jednak są też tacy, którzy uważają jego smak za mdły lub po prostu ”nijaki”. Kupno odpowiedniego, dojrzałego awokado może sprawić nam wiele trudności, jeśli nie mamy w tym wprawy.

Dojrzałe awokado rozpoznać można po ciemnej skórce. Jego kupno wymaga jednak dokładnego obejrzenia owocu – nie powinien on mieć ciemniejszych plamek, ponieważ świadczą one o przebarwieniach znajdujących się w środku.

Podczas jego wybierania w sklepie, powinniśmy zwrócić uwagę na jego miękkość. Jeśli jest twarde, będzie musiało odleżeć jakiś czas, do momentu kiedy dojrzeje. Nie powinniśmy się jednak interesować bardzo twardym owocem, bo może on się niestety zepsuć, zanim w ogóle zdąży dojrzeć. Natomiast, jeśli nasze awokado jest miękkie, nadaje się do spożycia od razu.

Owoc awokado, który jest dojrzały, powinien być przechowywany w lodówce. Niedojrzałe owoce można umieścić w papierowej torebce lub trzymać owoc w temperaturze pokojowej. Pestka awokado nadaje się do spożycia, jeśli zostanie odpowiednio wysuszona. Jeśli jest wystarczająco sucha, można rozbić ją młotkiem a następnie włożyć do blendera, który zmieli ją na drobny proszek. Taki przetwór idealnie nadaje się np. jako dodatek do jogurtu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zobacz także

Jak znaleźć najlepszą przychodnię prywatną, będąc studentem?

Studenci rzadko przykładają dużą wagę do swojego zdrowia. W zasadzie trudno się dziwić, sk…