Charakterystyczną cechą wyglądu jarmużu są jego zielone, karbowane liście. Jest to jeden z najzdrowszych, liściastych warzyw, którego spożywanie zapobiega wielu groźnym chorobom. Szczególną popularność zdobył w Skandynawii, Portugalii oraz Holandii.
Jarmuż – właściwości zdrowotne
Jarmuż jest odmianą tradycyjnej kapusty. Charakteryzują go długie, zielone, pomarszczone oraz dość twarde liście. Warzywo zyskało miano ”skarbnicy witamin”, ze względu na rzadko występującą w warzywach witaminę K. Dodatkowo bogaty w witaminę C, B, E, a także fosfor, żelazo i beta-karoten. Jarmuż obfituje w błonnik, białko, zawiera również sporo soli mineralnych, m.in. wapnia, potasu oraz sulforafanu.
Ze względu na swoją niską kaloryczność, warzywo wykorzystane zostaje w diecie odchudzających się osób. Jednak coraz częściej można spotkać się z wykorzystaniem jarmużu w diecie sportowców oraz w profilaktyce przeciwnowotworowej.
Warzywo wzbogacone w sulforafan, czyli przeciwutleniacz, posiada silne działanie antynowotworowe. Dzięki temu, jarmuż może nas uchronić m.in. rakiem jelita grubego, płuc oraz prostaty.
Witamina K, która znajduje się w liściach zielonego jarmużu, również posiada działania antynowotworowe. Odpowiedzialna jest za hamowanie rozwoju nowotworów piersi, jajników oraz pęcherzyka żółciowego czy wątroby.
Jarmuż, a praca układu sercowo-naczyniowego
Jak wiadomo, jarmuż, jako ”skarbnica witamin” jest niezwykle zdrowym warzywem, które ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zawarte w nim witaminy oraz pierwiastki wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego. Spośród pierwiastków możemy wymienić dominujący tam potas, który sprawia, że naczynia krwionośne są bardziej drożne. Równie ważny jest wapń, który odpowiada za poprawne pompowanie krwi do wszystkich tkanek znajdujących się w naszym ciele.
Gdzie i kiedy kupić dobry jarmuż?
Sezon, w którym najlepiej kupić jarmuż, rozpoczyna się jesienią i trwa praktycznie całą zimę. Dobry jarmuż rozpoznać można po ciemnozielonych, jędrnych, kruchych liściach, które pozbawione są wszelakich uszkodzeń czy plam.
Warzywo kupić można w hipermarkecie bądź na bazarze, choć często pojawia się również w sklepach ze zdrową żywnością. Przechowywany powienien być w woreczku foliowym z dziurkami, w dole lodówki, jednak nie powinno trwać to dłużej niż 3-4 dni. Bardzo istotną kwestią jest to, aby jarmuż przechowywany był w chłodzie, ponieważ wysokie temperatury mają negatywny wpływ na jego smak, oraz powodują więdnięcie.
Jak smakuje jarmuż?
Smak jarmużu zależny jest od sposobu jego przygotowania. Jednak warzywo samo w sobie może przypominać smak kapusty, brokuła oraz szpinaku. Grono jego fanów jest niewielkie, ponieważ warzywo charakteryzuje się zróżnicowanym smakiem. Spotkać możemy się z posmakiem pieprzowym, gorzkim, a nawet ze słodkim.
Przyrządzanie jarmużu
Z przyrządzeniem jarmużu nie ma żadnych problemów, ponieważ warzywo można spożywać praktycznie w każdej formie. Wykorzystywany m.in. jako dodatek wzbogacający smak w sałatkach czy daniach warzywnych, które zawierają ryż, kaszę lub makaron.
Kolejnym sposobem na spożycie jarmużu, jest jego gotowanie na parze przez 3-4 minuty. Jednak w tym przypadku bardzo ważny jest czas, ponieważ przy dłuższej obróbce termicznej, warzywo traci wiele właściwości prozdrowotnych – szczególnie antynowotworowych.
Warzywo spożywane w postaci surowej, posiada niewielkie grono fanów ze względu na swój gorzki smak oraz twarde liście. Można go jednak zmiksować i podać w formie smoothie, razem z ulubionymi owocami, które idealnie przełamią smak surowych liści.