Miód znajdziemy praktycznie w każdym domu. Szczególnie w okresie jesienno – zimowym, chętnie po niego sięgamy. Jednak nie każdy wie, iż istnieje również miód faceliowy, który jest słodki, a dodatkowo bogaty jest w w witaminy oraz cenne wartości odżywcze.

Miód faceliowy – co to za miód?

Miód faceliowy wykonywany jest z kwiatów facelii. Facelia z kolei jest rośliną, która charakteryzuje się niebieskimi kwiatkami oraz bardzo przyjemnym zapachem. Miód faceliowy jest miodem nektarowym – kwiatowym, a jego kolor przypomina kolor bursztynu. Jego konsystencja jest płynna, jednak z biegiem czasu zaczyna się krystalizować i zmieniać kolor na kremowy.

miód faceliowy

Smak miodu faceliowego określany jest jako słodki, lekko słony z delikatną ziołową nutą. Miód faceliowy uznany jest również jako świetna alternatywa, dla bardzo zdrowego miodu manuka, ponieważ również posiada wiele właściwości prozdrowotnych.

Właściwości zdrowotne miodu faceliowego

Miód faceliowy jest bogaty w cenne wartości odżywcze, które są potrzebne do tego, aby organizm funkcjonował jak najlepiej. Nie bez powodu, mówi się że jest on bombą witaminową. Najwięcej witamin posiada z grupy  B, C, PP. Dodatkowo zawiera także fruktozę, glukozę, białka, kwasy organiczne, składniki mineralne. Warto po niego sięgać w gdy:

  • Czujemy zmęczenie lub jesteśmy osłabieni – jest zdrowym zamiennikiem napoju energetycznego
  • Dopadło nas przeziębienie
  • Zmagamy się z zapaleniem dróg moczowych
  • Odczuwamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego
  • Doskwiera nam astma oskrzelowa

Oprócz tego do właściwości miodu faceliowego należy także:

  • Pomaga obniżyć ciśnienie krwi
  • Wspomaga leczenie miażdżycy, niewydolności serca oraz chorób układu krążenia
  • Działa łagodząco na wrzody żołądka i dwunastnicy
  • Obniża szkodliwe działanie nikotyny
  • Poprawia odporność
  • Reguluje metabolizm

Dlaczego miód faceliowy nazywany jest miodem królewskim?

Miód faceliowy, jak już wiemy pozyskiwany jest z rośliny facelii. Facelia jest bardzo miododajną rośliną, ale niestety kwitnie bardzo krótko. Najczęściej występującą w Polsce odmianą jest facelia błękitna, i nazywana jest przez pszczelarzy „ królową miododajności”. Miód faceliowy natomiast nazywa się „miodem królewskim” ponieważ pochodzi od wyżej wspomnianej „królowej”.  Jak stosować miód faceliowy aby nie tracił cennych wartości odżywczych?

Miód faceliowy należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Może to być spiżarnia, piwnica czy szafka kuchenna. W przypadku szafki kuchennej, warto wybrać taką która nie jest narażona na promienie słoneczne. Jest to ważne, ponieważ temperatura przechowywania nie powinna być większa niż 18 stopni C.  W przypadku krystalizacji, można miód podgrzać w temperaturze 40 stopni C.

Miód faceliowy oczywiście wyśmienicie smakuje z letnią herbatą. Miodu nie należy dodawać do gorącej herbaty.

Oprócz zastosowania w herbacie, miód faceliowy można użyć do:

  • Sosów sałatkowych
  • Serków wiejskich i jogurtów
  • Kanapek
  • Lemoniady
  • Owsianki
  • Koktajlu
  • Deserów na zimno
  • Mleka
  • Wafli ryżowych

Miód może również być zastosowany do ciast, jednak podczas pieczenie w wysokiej temperaturze traci swoje właściwości.

Jak stosować miód faceliowy?

Oczywiście najprostszym sposobem będzie spożywanie miodu prosto ze słoiczka. Miód można rozpuścić również w wodzie, i wypić tak przygotowany „napój”. Zaleca się aby regularnie stosować następujące dawki:

  • Dzieci od roku do 2 lat – maksymalnie 2 łyżeczki
  • Osoby dorosłe 2-4 duże łyżki
  • Osoby z intensywnym trybem życia np. sportowcy nawet do 10 łyżek

Przeciwwskazania do zastosowania miodu faceliowego

Faceliowy miód oprócz swoich właściwości prozdrowotnych, niestety może również mieć przeciwwskazania do stosowania. Szczególnie uważać z zastosowaniem muszą osoby:

  • Chorujące na cukrzycę
  • Otyłe
  • Stosujące ścisłą dietę
  • Alergicy
  • Dzieci poniżej 12 miesiąca życia z uwagi na botulizm

Zaleca się aby po spożyciu miodu przepłukać lub umyć zęby, aby zminimalizować ryzyko próchnicy. Warto również dodać informację na temat kaloryczności, ponieważ jest ona dosyć duża. Kaloryczność miodu faceliowego to  aż 320 kcal/100 gram.

Miód faceliowy w innym zastosowaniu

Miód swoje zastosowanie znajduje również w kosmetyce. Nie od dziś wiadomo, iż działa kojąco, łagodząco, a nawet może być dobrym naturalnym antybiotykiem. Jednak jego największą zaletą, jest wspaniałe działanie na skórę.  Idealnie sprawdza się w domowych zabiegach pielęgnacyjnych. Jakie efekty daje miód zastosowany w kosmetyce? Oto przykłady:

  • Idealnie sprawdzi się jako peeling do twarzy ciała i ust w połączeniu z fusami z kawy
  • Nawilży twarz i zredukuje jej suchość
  • Sprawdzi się jako odżywka do włosów w połączeniu z oliwą oraz cytryną
  • Złagodzi popękane spierzchnięte usta zimą
  • Pomoże w walce z odleżynami
  • Łagodzi zapalenie ran

Gdzie kupić dobry miód faceliowy?

Niezależnie od tego czy kupujemy miód spadziowy, gryczany czy faceliowy, istotna kwestia jest zakup miodu od lokalnego dostawcy, pszczelarza czy sprawdzonego sklepu internetowego. Radzimy aby unikać zakupu miodów w marketach,  czy sklepach osiedlowych. Warto również zwrócić uwagę na skład, czy nie jest to mieszanka miodów, oraz czy miód nie jest sztuczny. Najlepsze miody to te, które są wyprodukowane w Polsce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *