Panujące w lato tropikalne upały mogą być zagrożeniem dla zdrowia. Problem ten dotyczy nie tylko dzieci, seniorów czy osób chorych, ale także osób uprawiających sport. W upalne dni wszyscy jesteśmy narażeni na odwodnienie – warto jednak mieć świadomość, że wraz z płynami organizm traci także mikroelementy. Co możemy zrobić? Przede wszystkim warto sięgać po świeże owoce i warzywa, pić wystarczające ilości wody, ale też wprowadzić suplementację. Jakie suplementy będą najlepsze? Takie, które bazują na naturalnych i wartościowych składnikach. W upały warto sięgnąć po Maka C Plus – łączące wyjątkowe właściwości peruwiańskich roślin Maca Maka oraz Camu Camu.
Witamina C – niezbędna podczas upałów
Uprawiając sport, czy po prostu przebywając na zewnątrz podczas upałów tracimy znaczne ilości witaminy C. Ponieważ ludzkie ciało nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać witaminy C ani jej gromadzić taka sytuacja może być niebezpieczna. Zwłaszcza, że witamina C to bardzo silny antyoksydant walczący z namnażaniem się wolnych rodników odpowiedzialnych m.in. za przedwczesne starzenie komórek czy też powstawanie komórek nowotworowych. Witaminę C można znaleźć w cytrusach, porzeczkach, papryce, pomidorach, jednak najwięcej jest jej w peruwiańskich owocach Camu Camu. Te super-owoce zawierają nawet do 50 razy więcej witaminy C niż w owocach cytrusowych. Co istotne witamina C z Camu Camu jest bardzo dobrze przyswajalna, ponieważ oprócz tego mikroelementu owoce zawierają również minerały – żelazo, potas, wapń, fosfor, a także aminokwasy i flawonoidy, ryboflawiny czy niacynę.
Mikroelementy i wartościowe białko z Maki – na odporność i witalność
Dzięki specjalnej mieszance Maka C Plus można jednocześnie uzupełnić poziom witaminy C w organizmie, a także skorzystać z wyjątkowych właściwości bulwy Maca Maka. Czy również one mogą korzystnie wpłynąć na organizm podczas upałów? Jak najbardziej. Skład mineralny tej rośliny jest imponujący – obok licznych witamin i antyoksydantów (wit. z grupy B, wit. A,E,C) Maka zawiera również wapń, cynk, magnez, potas, sód, miedź, żelazo, jod, a także wartościowe aminokwasy, sterole roślinne, białka i błonnik. Takie bogactwo elementów sprawia, że Maka jest rośliną działającą holistycznie. Oczywiście w sytuacji, gdy organizmowi grozi wyczerpanie szczególnie interesują nas właściwości pobudzające, niwelujące zmęczenie, odżywcze, wspierające układ ruchowy, immunologiczny, ale też nerwowy.
Prosta mieszanka, łatwa suplementacja
Unikalne połączenie idealne na przetrwanie upałów w rześkim stanie – zarówno ciała i umysłu – jest teraz na wyciągnięcie ręki. Mieszanka składa się z suszonych, prażonych bulw Maki oraz atomizowanego ekstraktu z Camu Camu. Mamy zatem do czynienia ze skondensowanym produktem w idealnych proporcjach. Przygotowanie orzeźwiającego, stawiającego na nogi, dodającego energii i zapobiegającego odwodnieniu napoju jest banalnie proste. Wystarczy 1 lub 2 łyżeczki wymieszać ze szklanką wody (a nawet soku, mleka czy jogurtu w zależności od preferencji) i…już. Maka C Plus może stanowić bazę dla koktajlów oraz pełnowartościowych posiłków. Ważne, by pamiętać o swojej dobowej porcji witamin i minerałów.